Do Roudnice nad Labem se sjedou nejlepší psi z celého světa

18. září 2013

Roudnický areál Pod lipou ovládnou až do neděle psi. Zítra (19.9.) tam slavnostně začne mistrovství světa ve sportovní kynologii. Nejvýznamnější akce svého druhu se u nás koná vůbec poprvé. O mistrovské tituly bude bojovat 133 psů ze 37 států včetně Česka.

„Dneska už jezdí i země jako je Taiwan, Honkong, Malajsie, Korea a Čína., je tam celá Evropa, ale i Rusko a Ukrajina, které dřív nejezdily. A letos poprvé Velká Británie,“ předesílá za roudnické pořadatele Václav Kejř a dodává, že psi budou soutěžit ve stopování, poslušnosti a obraně.

Po lidské stopě půjdou psi na pozemcích u Straškova a Chvalína. „Zemědělci nám vycházejí vstříc, na ty stopy potřebujeme cca 400-500 ha zemědělské půdy, která je stejně upravená, musí to být pro všechny stejné.“
Jak jsou poslušní na povely psovodů předvedou psi už v roudnickém areálu Pod lipou, tedy před zraky porotců i diváků. „Vyžaduje se perfektní, přesné, rychlé provádění a dokonce dnes posuzují rozhodčí i to, jestli pes provádějí cviky s radostí, tzn. s pozitivním výcvikem, anebo pod tlakem, kdy je to násilně cvičeno.“

Třetí kategorií je obrana včetně průzkumu terénu. Dřív byl terénem les, teď - aby z toho měli zážitek i diváci, je jím stadión.

„Pes musí oběhnout šest umělých zástěn, a za tou poslední je ukryt figurant, kterého musí označit štěkotem, no pak pokus o útěk figuranta, pes ho musí nekompromisně zadržet. A potom kontrolní výkon, kdy pes běží přes celé hřiště za figurantem, který mu hrozí a pes musí zasáhnout. Zdůrazňuji - tvrdě a nekompromisně, ale na druhou stranu, ti psi jsou skutečně sportovní. Když figurant při tréninku sundá rukáv, tak mu pes neublíží. Naopak nosí mu ten rukáv v tlamě a nutí ho, aby si ho navlékl a znovu s ním bojoval. Naši psi nejsou z těch, kteří by se objevovali v černých kronikách při pokousání dětí, lidí a podobně,“ zdůrazňuje Václav Kejř.

Pokud jste na výkony čtyřnohých borců ze světové špičky zvědaví, můžete je v akci vidět od čtvrtka vždy mezi 7 a 17 hodinou, v neděli pak od 8 do 15 hodin.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.