Podnikatelé v Mimoni mají kvůli uzavírce Husovy ulice existenční problémy

18. září 2013

V Mimoni na Českolipsku dělníci už přes měsíc opravují Husovu ulici. Důležitá dopravní tepna ve městě je už několik týdnů uzavřená pro veškerou dopravu. Podnikatelé, kteří tak přišli o zákazníky, kvůli tomu balancují na hraně existence.

Starosta Mimoně chce podnikatelům z Husovy ulice nabídnout po ukončení uzavírky inzerci v městských médiích zdarma, což by podle něj mohlo podnikání opět rozjet.

Na ulici je vidět jen několik málo chodců, kteří prochází úzkým oploceným koridorem, a dělníky s těžkou technikou. Obchodníci mají na Husově ulici stále otevřeno, někteří to pro jistotu napsali i na cedule před obchody.

„Prý bych se měla dostat na jednu třetinu toho, co jsem měla. Když to bude jedna třetina, tak to bude katastrofa," odhadovala situaci před více něž dvěma měsíci Alena Šafrová, které má v Husově ulici v Mimoni prodejnu květin.

O několik metrů dál je prodejna barev a spojovacího materiálu. Majitele prodejny Rudolfa Klazara nedostatek zákazníků donutil propustit zaměstnance: „Vůbec nejsem schopen uživit prodavačky, které budu muset dát na pracovní úřad."

Obchodník doufá, že ho situace nedonutí obchod zavřít: „Doufám, že k tomu nedojde. K částečnému omezení určitě ano. Je problém se zásobováním, s rozvozem barev, je problém skoro se vším. Ztráta se bude prohlubovat a bude větší a větší."

O problémech podnikatelů v uzavřené Husově ulici ví i starosta Mimoně František Kaiser z Mimoňské obrody.

„Jsme si toho vědomi z jednoho prostého důvodu. Jakmile omezíte provoz kolem provozoven, tak se pochopitelně návštěvnost sníží. Lidé zastaví jinde, nakoupí si jinde. My nevidíme v současné chvíli řešení, jak bychom jim pomohli. Prostě to nejde."

Celková uzavírka by měla skončit 17. listopadu.

autoři: Tomáš Mařas , raf
Spustit audio