Koňský kaštan může velmi dobře zdobit zahradu

23. září 2013
Rada pro tento den

Jírovce patří mezi nepřehlédnutelné okrasné dřeviny. Nejrozšířenější je mohutný jírovec maďal, známý jako koňský kaštan, s výraznými bílými květy, ostnitými plody a hnědými semeny. Vídáme ho v parcích, alejích i větších zahradách, býval hojně vysazované ve dvorech činžovních domů, či u městských i venkovských hospůdek.

Mezi jírovci najdeme i druhy rostoucí jako keře nebo malé stromky, které můžeme pěstovat i v menších zahradách
Velice dekorativní je jírovec pleťový, Aesculus x carnea, (kříženec A. hippocastanum a A. pavia). Strom vysoký 15–20 m, se širokou korunou vyniká výraznými, růžovočervenými květy v květenstvích vysokých 10–20 cm, které kvetou od druhé poloviny května. Plody jsou kulovité, 3–4 cm velké, málo ostnité.

Mezi poměrně mohutné stromy patří i jírovec žlutý (Aesculus flava) původem ze Severní Ameriky. Dorůstá výšky až 20 m, listy má pětičetné, na podzim výrazně žlutě zbarvené. Květy žlutavé, s nádechem až do hnědočervena, nakvétají v květnu až červnu. Plody jsou bez ostnů, kolem 5 cm v průměru.

Pávie červená (Aesculus pavia), je nádherný keř až malý strom (výška 1,5–4 m), s drobnějšími, červenými až žlutočervenými květy uspořádanými do 10–20 cm dlouhých květenství. Kvete v květnu. Plody bez ostnů mají asi 4–5 cm v průměru.

Další z malých jírovců je jírovec proměnlivý (Aesculus x mutabilis). Je to kříženec A. pavia a A. silvatica. Roste jako keř až menší stromek do výšky 2–3 m. Má červenožluté květy v 10–15 cm dlouhých květenstvích, vykvétá v květnu až červnu.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio