Někteří řidiči nedodržují rychlost v omezení na dálnici D1, přesvědčili jsme se na vlastní kůži

18. září 2013

Stavbaře na dálnici D1 ohrožují řidiči, kteří nedodržují maximální povolenou rychlost. Přitom na modernizovaných úsecích dálnice pracují desítky dělníků. Bagry a nákladní auta nepočítaje. Doslova jen metr, dva, od nich pak projíždí řidiči často více než stokilometrovou rychlostí. Přesvědčili jsme se o tom na vlastní kůži, když jsme s mikrofonem Radiožurnálu usedli do policejního Passatu.

Na 66. kilometru dálnice D1 vjíždíme do dvacetikilometrového omezení, na tachometru máme přesně 80 km/h a ujeli jsme sotva čtyři kilometry, když se za námi objevuje Ford Galaxy, který jede o poznání rychleji než my. Řadíme se před něj a zadní kamera běží.

Řidič Fordu měl na tachometru víc, než měl a radar ho usvědčil. „Při zdokumentování přestupkového jednání řidiče musíme vozidlo vyvést mimo průjezdný profil dálnice, kde můžeme následně provést kontrolu a řidiče sankcionovat,“ vysvětluje šéf bernartického dálničního oddělení, Pavel holešovský. Ford nás následuje až na 75. kilometr, kde na sjezdu v bezpečí zastavujeme. Tedy relativně, moc v bezpečí si nepřipadám, a to mám na rozdíl od desítek dělníků pracujících ve středovém pásu k dobru jeden pruh.

Čtěte také

„Pane řidiči, stavíme vás z toho důvodu, že v tomto omezení je rychlost stanovená na 80 km/h a vám bylo naměřeno 103 km/h,“ vysvětluje řidiči jeden z policistů. Kromě kontroly dokladů si řidič také dýchne. „Je to v pořádku, bez alkoholu.“ Nakonec je po 10 minutách přestupek vyřešen.

„Počítal jsem s tím, že jedu 90 km/h, chvilku jsem se možná rozjel a to byl asi ten osudový okamžik, kdy mě změřili,“ říká řidič fordu. „Přestupek byl vyřízený blokovou pokutu ve výši jeden tisíc korun českých a pro dnešek to byl zatím devátý. Nejvíc jsme zatím naměřili 121 km/h,“ říká policista.

Vyrážíme do opačného směru, na Prahu, kde po chvíli míjíme další radar, tentokrát v odstavené octavii a neuběhne ani minuta a z vysílačky se ozývá. „Černé Subaru kombi, rychlost 102 km/h, čas 14:00.“

Čtěte také

I tento hříšník, stejně jako předešlý, dostává pokutu, a k tomu mu budou zapsány dva body do karty řidiče. Na vlastní oči jsme se tak přesvědčili, že kdyby policisté měli na místě zastavit a pokutovat všechny, kteří si s osmdesátkou v omezení nedělají starosti, bylo by z dálnice za chvíli jedno velké parkoviště. A to jim kromě každodenního měření ještě několikrát týdně zajedou pomoci s laserovým měřičem policisté z nedalekého Benešova.

autor: pgj
Spustit audio