Cviky na bolest – kyčle

22. září 2013

Novou rubriku Cvičte s námi! rozjíždíme během září rehabilitačním cvičením. V předchozích dílech jsme se věnovali cvikům na uvolnění horní poloviny těla v oblasti hlavy, krku a bederní páteře. V dnešním čtvrtém díle se zaměříme na kyčle, jejichž bolesti trápí poměrně hodně lidí.

Jde o cviky na uvolnění a protažení, které při pravidelném cvičení vedou k úlevě od bolesti. Cvičit je potřeba nejméně 2 x denně. První dva cviky provádíme vleže na posteli, třetí cvik ve stoje s pomocí židle. I tady platí – cvičíme pouze do pocitu tahu a nikdy ne přes bolest!

CVIK č. 1

Cvik 1 (obrázky publikovány v knize MUDr. K. Ramíka - Cvičení na vaši bolest)

1/a Lehneme si na bok, na kraj postele, tak, aby nohy přesahovaly ven přes postel. Spodní nohu ležící na posteli pokrčíme co nejvíce v koleni i v kyčli. Horní nohu, která visí natažená přes postel, lehce zvedneme vzhůru - stačí 30 cm na 3-5 sekund.

1/b Zvednutou nohu necháme padat dolů. Snažíme se přitom procítit a uvolnit tah, který cítíme přes kyčelní kloub na boku těla. V této poloze se při výdechu snažíme vydržet 10 sekund. Dáváme si pozor na to, abychom nevytáčeli špičku dovnitř. Cvičíme čtyřikrát na jednu a pak čtyřikrát na druhou stranu.

CVIK č. 2

2/a Lehneme si na bok, zády úplně na hranu postele. Tentokrát cvičíme a uvolňujeme kyčel, na které ležíme. Spodní nohu pokrčíme v koleni, takže spodní část nohy směřuje ven z postele. Z této polohy necháme nohu spadnout dolů pod úroveň postele. Cítíme, že svaly v oblasti kyčlí táhnou, to je v pořádku, ale nesmí bolet.

Cvik 2 (obrázky publikovány v knize MUDr. K. Ramíka - Cvičení na vaši bolest)

2/b Spodní nohu lehce nadzvedneme (asi 30 cm) a 10 sekund nahoře držíme. S výdechem necháme nohu pomalu spadnout dolů a opět v této poloze 10 sekund setrváme. Snažíme se o uvolnění a procítění svalů v oblasti kyčle. Cvičíme čtyřikrát na jednu a pak totéž na druhou stranu.

CVIK č. 3

3/a Stojíme rovně čelem k židli. Jednu nohu položíme celým chodidlem na židli, cvičit budeme kyčel druhé nohy, stojící na zemi. V této základní poloze se nadechneme.

Cvik 3 (obrázky publikovány v knize MUDr. K. Ramíka - Cvičení na vaši bolest)

3/b Opatrně posunujeme celé tělo směrem dopředu. Snažíme se o protažení třísla nohy, která stojí na zemi. Pohyb těla dopředu jde tak daleko, dokud necítíme tlak v oblasti třísla. V této poloze vydechneme a vydržíme za vědomého uvolňování a protahování 10 sekund. Poté se opět vrátíme do základní polohy a cvik opakujeme. Cvičíme čtyřikrát na jednu a čtyřikrát na druhou stranu.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.