Bez povolení nemůžete v Sýrii vůbec nic, říká zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

Hostem pátečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš, který se před několika dny vrátil ze Sýrie. Jak složité je vyznat se ve válčící Sýrii? A nakolik je rozdělená tamní opozice, která bojuje proti prezidentovi Asadovi? Také na to se ptala moderátorka Veronika Sedláčková.

Zajímá vás, jak se novinář dostane do Sýrie? „Těžko, alespoň pokud jde o území kontrolované Bašárem Asadem,“ odpovídá Robert Mikoláš. Z Turecka se sice do Sýrie můžete dostat poměrně jednoduše, ale do oblasti, kterou mají pod kontrolou povstalecké skupiny.

„Tam však riskujete, protože se množí únosy zaměstnanců západních humanitárních organizací,“ popisuje. „Novinář dostat, je odkázán na pomoc někoho zevnitř,“ míní.

Čtěte také

Než vstoupí redaktor na syrské území, musí poslat tamějšímu ministerstvu informací seznam techniky, kterou si s sebou plánuje přivézt. „Pak navrhnete, co byste chtěli natočit. Bez povolení nemůžete vůbec nic,“ vysvětluje Robert Mikoláš.

Jakou roli hraje v syrském konfliktu propaganda? A jak se Syřané dívají na novináře ze západních zemích? Také to si můžete připomenout díky audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Robertem Mikolášem si kdykoliv můžete poslechnout v iRadiu.

autoři: ves , šše
Spustit audio