O víkendu vyvrcholí Evropský týden mobility Dnem bez aut

20. září 2013

Některá města Karlovarského kraje se zapojila do Evropského týdne mobility. Letošní ročník nese název Čistý vzduch – je to na nás. Po celý týden byly připraveny různé aktivity na toto téma. Týden vyvrcholí v neděli 22. září Evropským dnem bez aut. Cílem kampaně je informovat občany o existujících alternativách k používání automobilu.

Důležitým trvalým opatřením, které například přijaly Karlovy Vary, je přistoupení města k Asociaci měst pro cyklisty, jejímž posláním je podpora rozvoje městské mobility s vyváženým podílem jednotlivých druhů dopravy.

V Sokolově vypukne Den bez aut už v pátek. V 15 hodin odstartuje jízda po cyklostezkách Sokolova s představiteli města. Připraveny budou dvě trasy, pro děti i dospělé. Zábavné odpoledne završí na parkovišti před městským koupalištěm ve Slovenské ulici doprovodný program s jízdou na čtyřkolkách, skákacím hradem, zkušební jízdou na značkových kolech, malováním na obličej a ohništěm na opékání.

Letošní Evropský den bez aut se uskuteční také v Karlových Varech. Na uzavřené části ulice Moskevské, v prostoru před budovou magistrátu a městské policie, kde bude v době od 13 do 17 hodin připraven pestrý program pro širokou veřejnost. Účastníci si budou moci vyzkoušet in-line brusle pod vedením zkušených instruktorů, pro malé jezdce budou připravena odrážedla, koloběžky, šlapací motokáry a skateboardy. Pro děti bude připraven skákací hrad a malování na obličeje.

Po celou neděli bude MHD v Karlových Varech zdarma. V souvislosti s Evropským dnem bez aut proběhne změna dopravního značení. V neděli 22. září bude uzavřen úsek Moskevské ulice od křižovatky s ulicí Jízdárenská ke křižovatce s ulicí Doktora Engla. V celém tomto úseku bude platit zákaz parkování včetně náměstí Dr. Milady Horákové.

Změna dopravního režimu značení se dotkne také linek MHD číslo 2, 4 a 10. V době od 10 do 19 hodin nebudou obsluhovány zastávky náměstí Dr. Milady Horákové a Jízdárenská.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio