False Beards: Ankle

20. září 2013

Někteří z těch nejzajímavějších muzikantů se často živí jako producenti či vydavatelé a aktivní muzicírování pěstují jen jako příležitostné zaměstnání či koníčka. Právě takovou sestavou je dvojice False Beards, Falešné plnovousy, kterou tvoří anglický kytarista a zpěvák Ian Anderson, vydavatel specializovaného hudebního časopisu fRoots, a producent a hráč na mandolíny a další spřízněné nástroje Ben Mandelson.

Ke skupinám, s nimiž jako producent spolupracoval, patří například Värttinä z Finska, česká skupina Čechomor, i desítky sestav z Afriky a jiných odlehlých kontinentů. Album Ankle, v překladu Kotník, čerpá především ze starých anglických balad, tedy oboru v němž je Ian Anderson tím nejpovolanějším znalcem, ale najdeme tu třeba i žánrově spřízněné skladby odjinud – tu následující napsal americký písničkář Derroll Adams před více než 40 lety.

Názory na to, co je a co už není lidová píseň mohou být velmi rozmanité – a dvojice False Beards zastává v tomto směru názory velmi liberální, čehož důkazem je fakt, že mezi anglické balady na své album zařadila vlastní verzi starého hitu Paint It Black, která natočila skupina Rolling Stones. V zájmu objektivity ale nutno dodat, že samotní Rolling Stones se tehdy inspirovali lidovou melodií ze severní Afriky, jejíž historie sahá až do 10 století.

Dvojici False Beards na jejím novém albu podpořilo i několik zajímavých hostí – v další ukázce to bude mladá a nadějná zpěvačka anglické folkové scény Katie Rose. Uslyšíme ji ve skladbě Lord Allenwater, která pochází ze starého zpěvníku a byla poprvé zachycena před 110 lety.

Výběr z obsahu CD:

The SkyA Sign Of The Times / DorsiflexionPaint It, BlackOscar'sLord Allenwater (feat. Katie Rose)The False Bride (feat. Katie Rose)The Spring Of '65

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Ian Anderson

Spustit audio