Zažít město jinak i tam, kde bývá mrtvo

23. září 2013

Sousedské slavnosti se konají už 8 let, každý rok se do nich zapojuje víc a víc lidí. Letos poprvé se setkání místních a kulturní program uskutečnily na Čechově náměstí v pražských Vršovicích nebo v Cihelné ulici na Malé Straně.

Před kostelem sv. Václava na Čechově náměstí vyrostla řada stánků s pochoutkami, bylo tady improvizované pódium pro hudební produkci, mohli jste si tady zahrát ping-pong, zapojit se do tvorby animovaného filmu a taky jste se v plánovacím stanu mohli vyjádřit k případné revitalizaci náměstí.

„Místní tvrdí, že se jim náměstí zdá mrtvé. I když je tu docela dost laviček, tak se tady nikomu nechce sedět a lidi tudy jen prochází. Málokdo se tady chce zdržet delší dobu. Lidi by uvítali, kdyby náměstí ožilo třeba farmářskými trhy nebo nějakým občasným kulturním děním. Možná by se taky mohly odstranit některé ploty, které celkem nesmyslně brání vstupu na trávník. Z dosavadních připomínek vyplývá, že i když náměstí není v nijak dezolátním stavu, tak svoji funkci veřejného prostoru zkrátka neplní,“ vysvětluje Olga Škochová z platformy občanských sdružení Společně pro desítku, která měla na starosti plánovací stan.

Zažít město jinak na Čechově náměstí

Stan vznikl ve spolupráci s úřadem městské části, který si následně připomínky a návrhy od lidí převezme. Dalším místem, kde se letos poprvé rozhodli zapojit do akce Zažít město jinak, byla Cihelná ulice na Malé Straně. Kulturní program tady připravilo občanské sdružení Containall. „Ve srovnání s provařenými místy, jako je třeba ulice Krymská nebo Americká, jsme letos měli trochu ztíženou situaci právě v tom, že jsme se do Zažít město jinak zapojili nově. V našem okolí navíc moc lidí trvale nebydlí, je tady hodně hotelů a kancelářských prostor, ale už míň stálých obyvatel. I tak jsme ale obešli všechny okolní domy a naházeli lidem do schránek pozvánky na naši akci. Na divadelní představení, koncert projektu Johannes Benz, na veganský kuchařský workshop a i na společný úklid přilehlé pláže u Vltavy,“ popisuje program v Cihelné jeden z organizátorů Jan Stern.

Z původně malé akce Zažít město jinak, která v roce 2006 probíhala pouze na Smetanově nábřeží v Praze, se dneska stala oslava komunitního života a městské pospolitosti, která kromě Prahy probíhá už taky v Ostravě a v Olomouci. Nejdůležitější je teď dostat ji i tam, kde se obyčejně neděje nic. Místa jako Krymská ulice nebo pražská náplavka přitahují pozornost lidí dostatečně, do většiny ulic ale lidé nechodí, pokud nemusí. Právě to by události jako Zažít město jinak mohly pomoct změnit.

Zažít město jinak v proluce na Krymské
Spustit audio