Václav Cílek: Situace v energetice je u nás velmi nevyjasněná

2. říjen 2013

S geologem, filozofem a spisovatelem Václavem Cílkem jsme hovořili o jeho knize Atlas pískovcových skalních měst. Zajímalo nás, jakou roli hraje pískovec v naší krajině a také jsme probírali situaci v hornictví.

O pískovci
Geolog, filozof a spisovatel Václav Cílek je autorem knihy Atlas pískovcových skalních měst. Zajímalo nás, jakou roli hraje pískovec v naší krajině. „Stavby a sochy z pískovce jsou charakteristické pro mnoho soch a staveb u nás. My jsme s ním úzce spjati. Často si uvědomuji rozdíl mezi pískovcem a mramorem, který umožňuje antickou modelaci. Pískovec vyžaduje zkratku a expresi. Je zajímavé, jak samotný materiál určuje, jak umělecké dílo bude působit.“ Václav Cílek byl nedávno v Hořicích, kde se těží jeden z našich nejznámějších pískovců. „Vřele doporučuji k návštěvě. Nad Hořicemi je vrch svatého Gotharda a na hřbitově je spousta náhrobků.“

Množství neznámých
Jak vidí Václav Cílek budoucnost hornické profese? Jaká je situace dolu Paskov? „U nás těžíme hlubinným způsobem pouze uhlí. Takže budoucnost záleží na jeho zásobách. U nás je situace v energetice velmi nevyjasněná, a to proto, že zemní plyn zlevnil a nyní opět zdražil. A cena plynu do značné míry určuje cenu uhlí, protože kdybych budoval tepelnou elektrárnu, rozhodoval bych se nad tím nebo oním. Neví se, jak to bude s emisními povolenkami, uhlíkovou daní či jadernou energetikou. Takže těch neznámých ve hře je velké množství. A to vede k tomu, že investoři čekají. Výsledek tohoto váhání je to, že se málo investuje do technologií. Když pak dojde k tomu, že se zvýší poptávka, nejste schopni rychle reagovat.“

RNDr. Václav Cílek CSc.
Publikoval asi 300 odborných článků, kolem 400 esejí. Spolupracoval na zhruba třiceti knižních titulech, z nichž nejznámější jsou "Krajiny vnitřní a vnější" (Dokořán 2002). Přednášel na několika vysokých školách (FF UK, FHS UK, AVU, FAVU aj.).

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.
Moderuje Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Václav Cílek
Spustit audio