Srážka vlaků na Strakonicku si vyžádala jeden lidský život

U Blanice na Strakonicku se srazily dva osobní vlaky. Na jednokolejné trati se střetly vlak z Prachatic do Číčenic a vlak z Číčenic do Volar. Při nehodě zahynul jeden cestující, tři desítky lidí utrpěly zranění. Na místo neštěstí vyjelo přes 20 sanitek, které zraněné rozvezly do okolních nemocnic. Několik cestujících zůstává v ohrožení života.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

srážka vlaků

srážka vlaků | Foto: David Veis

"Neradostná bilance je jeden mrtvý, kolem pěti až šesti těžce zraněných, možná jich bude ještě víc, a kolem třiceti lehce zraněných," řekl Českému rozhlasu šéf jihočeské záchranné služby Jan Tuček.

"Převažovala poranění dolních končetin a hrudníku; jednoho pacienta jsme odtransportovali Leteckou záchranou službou do Plzně a dva do Českých Budějovic. Ostatní byli odvezeni sanitními vozy do nemocnic ve Strakonicích, Prachaticích a Budějovicích."

V péči lékařů jsou také oba strojvůdci. Při srážce vykolejily podle drážní inspekce všechny vozy.

Téměř jistou příčinou nehody je lidské selhání, kvůli kterému se přímo proti sobě vydaly dva osobní vlaky. Srazily se v ostré zatáčce, strojvedoucí patrně nestačili použít ani rychlobrzdy.

"Přestože na stanovení přesné příčiny je ještě brzy, podle všeho srážku způsobil jeden ze strojvedoucích, který nevyčkal v určené stanici na protijedoucí soupravu a vyjel na trať," potvrdil Radiožurnálu mluvčí drážní inspekce Jan Kučera.

Vlaky jely v osudný okamžik čtyřicetikilometrovou rychlostí; po nárazu oba vykolejily. Trať mezi Volary a Číčenicemi zůstává zatím uzavřená.

Petr Doležel, Marika Táborská, Václav Malina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme