Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové chce rozšiřovat svůj fond elektronických knih

24. září 2013

Obliba elektronických knih stále stoupá. Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové chce proto rozšířit nabídku e-knih, které svým čtenářům půjčuje od loňského roku. Možnosti knihovny jsou ale v porovnání s prodejci e-knih omezené, protože půjčovat zatím mohou buď české tituly, kterým už vypršela autorská práva, nebo díla zahraničních autorů.

„Elektronické knihy zbožňuji z toho důvodu, že často cestuji a nic neváží,“ říká studentka Helena z Hradce Králové.

I když má ráda i tištěné publikace, častěji sáhne po čtečce s elektronickou knihou. Je menší a vejdou se na ni desítky titulů.

Elektronické knihy si mohou lidé samozřejmě koupit, ale zároveň už je nabízí například i Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové.

„Knihy českých nakladatelství se zatím nedají půjčovat, protože nedošlo k dohodě mezi vydavateli a knihovnami, jak to zabezpečit. Nakladatelé se zřejmě obávají ztráty zisku z prodeje knih,“ vysvětluje Lenka Málková z hradecké vědecké knihovny.

Z českých titulů tam nabízejí jen ty, kterým už vypršela autorská práva. Tato díla si registrovaní uživatelé mohou z webových stránek stahovat bez omezení. Ale zahraniční publikace si půjčují na čtrnáct dní.

„Je to zabezpečeno, takže po 14 dnech už prostě není přístupná, musíte si ji znovu objednat,“ dodává Lenka Málková.

Královéhradecká knihovna od minulého roku zatím půjčuje jen 23 e-knih zahraničních autorů. Nejčastěji jsou v angličtině, pak ve francouzštině a dvě díla i v latině. Navzdory jazykové bariéře si knihy půjčily už stovky lidí. V nákupu dalších titulů proto bude knihovna pokračovat.

Největší zájem je o detektivky a červenou knihovnu

Knižnímu trhu s elektronickými knihami se daří čím dál lépe, jak potvrzuje jeden z hradeckých vydavatelů e-knih Lukáš Vik.

„V roce 2011, kdy distribuce elektronických knih v Česku začala, se prodalo 44 tisíc knih, rok na to už to bylo 200 tisíc. Data pro rok 2013 zatím nejsou dostupná, ale dá se předpokládat, že to zase několikanásobně vzroste, minimálně dvakrát,“ vypočítává.

Lukáš Vik začínal před rokem a půl s dvaceti knihami a dnes jich nabízí už šest stovek. Lidé nejčastěji kupují detektivky a červenou knihovnu. To je stejné jako u knih tištěných, ale rozdílná je určitě cena. Ta bývá u e-knih o 30 až 50 procent nižší.

Na druhou stranu čtenář potřebuje čtečku - ceny těch nejlevnějších začínají na tisíci korunách. V hradecké knihovně si ji ale mohou zájemci na měsíc bezplatně půjčit.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio