Kostely od Třince až po Krnov ožívají Svatováclavským hudebním festivalem

27. září 2013

10. ročník Svatováclavského hudebního festivalu nabídne rekordních 35 koncertů, které proběhnou ve dnech 28. září – 28. října v 18 městech a obcích Moravskoslezského kraje.

Mezi interprety, kteří se během Svatováclavského hudebního festivalu představí, jsou světově uznávaná harfistka Jana Boušková, francouzský flétnista Philippe Bernold či recitátor Marek Eben, který společně s varhaníkem Petrem Rajnohou provede dílo Labyrint světa a ráj srdce. Ze známých souborů to budou například PKF - Prague Philharmonia, Pražský filharmonický sbor, Slovenský komorní orchestr Bohdana Warchala, Solamente Naturali s Milošem Valentem a sólistou Janem Rokytou na cimbál a zobcové flétny v netradičním programu Musica Globus. Vystoupení rezidentních souborů Svatováclavského hudebního festivalu Collegia 1704 s Václavem Luksem a Českého filharmonického sboru Brno s Petrem Fialou patří již tradičně k vrcholům festivalu.

V dramaturgii najdeme letos pět tematických řad. Novinkou 10. ročníku je cross over řada, v jejímž rámci vystoupí romský virtuos z Maďarska Roby Lakatos se svým ansámblem a která také uvede jedinečný hudební projekt Music Visions spojující zdánlivě vzdálené světy staré a nové hudby. Barokní řada nabídne kromě již zmíněného Collegia 1704 např. Hipocondria Ensemble. Výjimečným zážitkem komorní řady bude koncert izraelského violoncellisty Gavriela Lipkinda, který vystupoval mimo jiné se Zubinem Mehtou a Mstislavem Rostropovičem. V rámci varhanní řady provede přední český varhaník a organolog Pavel Černý varhanní hudbu po J. S. Bachovi. Součástí hlavní řady je pak koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava, který festival uzavře 28. října.

Podívejte se, jak festival v roce 2010 rozezněl Kostel sv. Maří Magdalény ve Stonavě:

autoři: Kateřina Daňková , Karel Kratochvíl
Spustit audio