Nový občanský zákoník změní pravidla pro vyplácení odškodnění po obětech dopravních nehod

27. září 2013

Nový občanský zákoník od nového roku změní mimo jiné vyplácení škod a odškodnění poškozeným při dopravních nehodách. Pojišťovny odhadují, že příští rok vyplatí kvůli tomu až o dvě miliardy korun víc než letos. Důvodem je mimo jiné i zrušení tabulkových částek vyplácených poškozeným.

Stávající občanský zákoník stanovuje jasné limity, kterými se mohou pojišťovny řídit. „Limity pro odškodnění pozůstalých se pohybují zhruba rámcově od 80 do 240 tisíc. Nicméně nový občanský zákoník tuto hranici ruší,“ konstatuje Lukáš Fládr z Pomoci poškozeným.

Nový občanský zákoník navíc podstatně rozšíří okruh lidí a situací, kdy bude nárok na odškodnění. „Novým nárokem je odškodnění duševních útrap rodinných příslušníků těžce zraněné osoby. To dosud v našem právním řádu neexistovalo, ale může to být také nemajetková újma jiné osoby, která situaci usmrcení někoho vnímá jako tragédii, jako osobní neštěstí. Samozřejmě tam jsou stanoveny nějaké další podmínky,“ vyjmenovává alespoň část nových nároků Jakub Hradec z České kanceláře pojistitelů.

Čtěte také

Nově se tedy nebude odškodňovat podle jasně stanovených tabulek, ale, jak praví občanský zákoník, dle zásad slušnosti. „Nikdo nevíme, co v daném případě odpovídá zásadě slušnosti,“ říká doktorka Eva Nováková z advokátní kanceláře Johnson Šťastný Kramařík.

Tvůrci nového zákoníku předpokládají, že si sami soudci a právníci stanoví jakýsi manuál pro vyplácení škod tak, aby jeden člověk nedostal odškodnění 100 tisíc korun a druhý v úplně stejné životní situaci milión. „Víme, že se připravuje na platformě nejvyššího soudu a všichni věříme a doufáme, že prvního ledna bude k dispozici,“ říká Eva Nováková.

Počet a výše odškodnění tedy vzroste, ale nelze očekávat, že by se současných 240 tisíc korun pro pozůstalé zvýšilo automaticky třeba desetinásobně. „Myslím, že se kompenzace budou odvíjet od současné judikatury, která se týká odškodňování nemajetkových újem a ta se pohybuje ve statisících,“ upozorňuje Eva Nováková.

Čtěte také

Ostatně podle Tomáše Síkory z České asociace pojišťoven se i po novém roce budou vyplácené částky pohybovat v současné výši. „Předpokládáme, že pojišťovny budou používat stávající praxi odškodňování tak, jak ji znají doposud. Pak bude otázkou dohody s klientem, do jaké míry klient bude s touto kompenzací souhlasit, a my nemáme zájem na soudních sporech s klienty a budeme se snažit tu výslednou částku stanovit tak, aby byl spokojený klient a náklady byly únosné pro pojišťovnu,“ popisuje Tomáš Síkora.

Po novém roce tedy bude lepší si vzít právníka i jako poškozený a už pro jednání s pojišťovnou. „Poškozený má právo na úhradu nákladů právního zastoupení,“ dodává dobou zprávu Jakub Hradec. Než se ale vše sjednotí, řada případů asi bude končit u soudů.

autor: pgj
Spustit audio