Želivští premonstráti si zvolili nového opata, stal se jím 61letý Jáchym Šimek

26. září 2013

Klášter premonstrátů v Želivě na Pelhřimovsku má nového opata. Řeholníci zvolili svým představeným Jáchyma Šimka. Stal se tak 51. opatem v historii a nahradil Bronislava Kramára, který před časem odstoupil ze zdravotních důvodů.

61letý Jáchym Šimek byl do úřadu zvolen v prvním kole tajné volby. Nového opata pak přivítali premonstráti kolem poledne chvalozpěvem v klášterním kostele Narození Panny Marie.

Šimek, který pochází ze Žďárska a působil i v Austrálii a na Novém Zálendu, po volbě prohlásil, že jeho opatským programem bude budování komunity a otevření kláštera pro novou evangelizaci.

Nového opata si řeholníci vybrali ze svého středu. Stát se jim může člen kláštera, pokud získá nadpoloviční většinu hlasů volitelů. Volba se takto koná po celou dobu historie kláštera.

Volební právo má každý člen kláštera vázaný slavnými sliby. Zpravidla jde o kněze, to ale nemusí být pravidlem. Většina z nich je přítomna volbě, svůj hlas ale mohou poslat poštou.

Želivský klášter má mezi třiceti a čtyřiceti členy. Jedná se sice o český klášter, výrazné zastoupení tam ale mají Slováci. Předminulý opat, mimo jiné politický vězeň a z dnešního pohledu v podstatě mučedník, Vít Tajovský, měl výrazné vazby na Slovensko.

Klášter premonstrátů v Želivě na Pelhřimovsku
autor: mik
Spustit audio