Yasmine Hamdanová: Ya Nass

27. září 2013

Zpěvačka Yasmine Hamdan vyrůstala v Bejrutu, a svému domovskému městu věnovala i jednu z nahrávek alba, jejíž text popisuje každodenní život ve městě: lidé pijí arak, hrají karty, chodí na dostihy a loví holuby. Yasmine Hamdan nazvala své poslední album Ya Nass, což je zvolání v okamžiku překvapení, které lze přeložit jako Ó lidé.

Hudba ze zemí, které si Evropané stereotypně spojují s arabským světem či islámem, je často překvapivá svojí žánrovou otevřeností – a někdy i tím jak boří vžitá tabu. Příkladem bylo duo Soapkills, spojení zpěvačky Yasmine Hamdan z Libanonu s elektronikou. Jejich hudba se stala symbolem mladé generace arabského světa, esencí naděje i moderního životního stylu. Dnes žije Yasmine Hamdan ve Francii a své sólové album Ya Nass představila českým posluchačům v červnu na festivalu Respect.

Stylově navazuje na její dřívější tvorbu se Soapkills, a textově se inspiruje érou velkých arabských zpěvaček 20. století, které se možná nestaly superhvězdami, ale jejich hudba symbolizovala nezávislost a subtilní ženský protest liberální éry islámské společnosti před nástupem fundamentalistů.

Z jejího alba Ya Nass, které vyšlo v nakladatelství Crammed Discs, skladbaba Deny:

Oficiální stránky zpěvačky: http://yasminehamdan.com

Spustit audio