Tak dost! Příběh Jiřího Tichého (a Dopisu 271 čs. občanů)

29. září 2013

Dne 26. dubna 1988 zemřel ve vězeňské cele v Hradci Králové disident a obhájce lidských práv Pavel Wonka. Už předtím byl několikrát vězněn, naposledy ho za mříže poslala samosoudkyně Okresního soudu v Trutnově Marcela Horváthová navzdory jeho vážnému zdravotnímu stavu. Wonkova smrt způsobila mnoha lidem šok, posledního rozloučení ve Vrchlabí se navzdory dohledu Státní bezpečnosti zúčastnily stovky opozičních aktivistů a přátel.

Básník Ivan Martin Jirous a publicista Jiří Tichý (oba signatáři Charty 77) sepsali tehdy protestní petici, nazvanou nakonec jednoduše „Dopis 271 čs. občanů“, ale známou spíš pod názvem „Tak dost!“. Státním orgánům otevřeně a tvrdě připomněla následující: „Po Vítězném únoru jste v tzv. třídním boji popravili a zabili 8000 lidí, 217.000 svých bližních jste poslali do koncentračních táborů, většinu z nich jste před popravou nebo odesláním do lágrů mučili, zabili jste Záviše Kalandru, zabili jste dr. Horákovou, ačkoliv se proti tomu bouřil civilizovaný svět, v každé vesnici jste zničili alespoň jednu vybranou selskou rodinu, abyste skrze ni zastrašili ostatní, ukradli jste po roce 1948 všechny životnosti a zničili jste je, nikdo už nespočítá vaše oběti, které odešly ze světa v důsledku vašeho fyzického a psychického teroru… A pak jste zabili Pavla Wonku. Pavla Wonku, vězně svědomí. Je irelevantní, zda zemřel tím, čemu říkáte přirozená smrt, nebo utýrán vaším vězněním. Tak dost!“

Signatáři požadovali, aby komunistický stát okamžitě propustil všechny politické vězně (část z nich byla vyjmenována), okamžitě novelizoval trestní právo a přísně trestal bachaře, kteří ve věznicích zneužívali své pravomoci. A žádal také: „Okamžitě umožněte nehlášené a nedomluvené kontroly lékařů, Amnesty International, FIDH a podobných nezávislých občanských iniciativ z kterýchkoliv zemí k objektivnímu posouzení situace v našich vězeních… Ty, kterým se naše žádání zdá neobratné, odkazujeme na Kurta Vonneguta jr.: ,O masakru se nic inteligentního říct nedá.’“ Za správnost 271 podpisů ručili Ivan Martin Jirous a Jiří Tichý (podepsali se i s plnými adresami). Byli za to zatčeni a vězněni (Jirous až do listopadu 1989).

Logo

V nedělních Příbězích 20. století bude na události, spojené s Dopisem, i na svůj (nejen) disidentský život vzpomínat Jiří Tichý – narozen roku 1940, dělník, signatář Charty 77, publicista, po roce 1989 redaktor časopisu Ateliér a dnes také spolupracovník Českého rozhlasu. Pořad připravil Adam Drda.

autor: adr
Spustit audio