Šimon Ornest z kapely The Tap Tap: Nejsme odkladiště lidí s handicapem

29. září 2013

Už 15 let je kapelníkem hudební skupiny The Tap Tap a má s ní velké plány! Kdy a jak začal pracovat v Jedličkově ústavu? A jak se spolupracuje s handicapovanými hudebníky? I na tyto otázky odpověděl Šimon Ornest, se kterým si v neděli mezi 10. a 11. hodinou povídal moderátor Petr Král.

Skupinu The Tap Tap tvoří handicapovaní hudebníci z Jedličkova ústavu. „Hledal jsem práci vychovatele. Tehdy nikdo neřešil, že jsem z herecké rodiny. Ukázalo se totiž, že potřebují mužské ruce,“ vzpomíná Šimon Ornest na začátky spolupráce s handicapovanými.

Podle svých slov chtěl jít cestou, která by ho naplňovala. „Nejsme odkladiště lidí s handicapem,“ zdůrazňuje. „Jde o vzdělávací systém,“ dodává s tím, že vedle muziky ho naplňuje především systematická práce.

Čtěte také

A zatímco od silných se očekává, že uspějí, na handicapované pohlíží společnost úplně jinak. „Když uspějí ti, od kterých to nikdo nečeká, je to dobrý příklad,“ zamýšlí se Šimon Ornest. A tak úspěch kapely The Tap Tap podle něj může být poučením a motivací pro ostatní.

Jak složité je udržet disciplínu muzikantů? Proč jsou podle něj handicapovaní mistři drsných vtipů a černého humoru? Rozhovor si můžete připomenout, a to při poslechu audio záznamu, který najdete v úvodu článku a také v našem iRadiu.

Záznam celého rozhovoru se Šimonem Ornestem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.