Čekatelé na evropské dotace už brzy dostanou své peníze

30. září 2013

Příjemci dotací z Karlovarského a Ústeckého kraje se na začátku října dočkají obnovení proplácení finančních prostředků z ROPu Severozápad. Ministerstvo pro místní rozvoj už zaslalo Regionální radě dokument, kterým umožňuje proplácení dotací pro již realizované projekty.

Vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace na předfinancování projektů je závěrečným krokem pro obnovení činnosti Regionálního operačního programu Severozápad. Předcházelo mu usnesení Zastupitelstev Ústeckého a Karlovarského kraje o poskytnutí finančních prostředků Regionální radě jako dotace na úhradu podílu korekce, kterou u ROP Severozápad požaduje Evropská komise. Tyto prostředky kraje získaly od Ministerstva financí jako takzvanou návratnou finanční výpomoc Regionální rada z těchto peněz uhradí pouze část korekce, další část pak bude postupně hrazena z takzvaného bufferu.

Proplácení dotací z ROP Severozápad bylo zastaveno v létě 2012. „V současné době čeká na prostředky z operačního programu několik desítek příjemcům dotací z řad měst, obcí, podnikatelů či příspěvkových organizací. ROP v první vlně proplatí 53 příjemcům 1,6 miliardy korun. Podmínkou pro proplacení dotací pro projekty či jejich etapy pochopitelně je, že žádosti o platby, které příjemci podali, prošly úspěšně kontrolou ze strany Úřadu Regionální rady a nejsou pozastaveny, například z důvodu policejního vyšetřování,“ uvedl Petr Navrátil.

Bezmála 46 milionů korun bude směřovat do Karlových Varů, které dotaci z ROPu využily na výstavbu krytého plaveckého bazénu. Více než 18 milionů korun za úspěšně dokončený projekt revitalizace komunikací včetně víceúčelových stezek pro pěší a cyklisty se dočká město Cheb.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio