Na Šluknovsku funguje nová místní měna. Má podobu zavařovací sklenice

30. září 2013

Na Šluknovsku se rozjíždí svérázná podpora podnikání. Aby pomohlo regionálním výrobcům, zavádí občanské sdružení Místní akční skupina Šluknovsko lokální měnu TNE, tedy tvrdší než euro. Slibuje si také, že díky novince se spotřebitelé dostanou snáze ke zboží místních výrobců, které není ve velkých obchodních řetězcích.

TNE ovšem není žádná bankovka nebo mince. Má podobu atypické zavařovací sklenice v hodnotě 30 korun. Přidanou hodnotou je pak obsah – marmeláda, sýr i čokoláda místních výrobců.

Princip obchodování je jednoduchý. Nový zákazník zaplatí za sklenici a její obsah. Sklenice je ale dál obchodovatelná jako u zálohovaných lahví.

„Poprvé je nákup dražší o skleničku. Jestliže cena marmelády ve skleničce bude kupříkladu 40 korun a cena skleničky je 30, tak první nákup vás bude stát 70 korun. Koupíte vratný obal, který, když se vrátíte do obchodu, vám buď vezmou za 30 korun, anebo výměnou si nakoupíte to, co vám zachutnalo,“ přibližuje systém podpory regionálního podnikání autor TNE Martin Zíka.

O možnosti nakupovat prostřednictvím jakési nové měny slyšelo zatím ve Varnsdorfu jen málo lidí. Přesto se najdou ti, kteří už nový způsob obchodování využívají.

Systém nadchl i Petra Heinricha z Varnsdorfu, který teď zvažuje, že začne podnikat a vyrábět marmelády: „Jeho napadlo, že sklenička by byla úplně skvělá regionální měna. Já jsem si řekl, že je to to pravé ořechové, jak vlastně v regionu rozpohybovat vznik nových možností.“

Zájem projevila také čokoládovna v Krásné Lípě, i když na novém systému vidí ještě pár nedostatků. Podle předsedy občanského sdružení, které čokoládovnu provozuje, jde například právě o zavařovací sklenici.

„Není to ideální na to, abychom do toho naskládali čokoládové bonbony. My jako obchodník, jako výrobce musíme vymyslet nový produkt, který do toho budeme dávat, který jsme do teďka nedělali,“ vysvětluje Miroslav Řebíček.

První certifikáty o prodeji produktů za místní měnu TNE získalo děčínské bistro, varnsdorfská cukrárna a krásnolipská čokoládovna. Za TNE je zatím ke koupi jen část sortimentu. Síť obchodů se má dále rozšiřovat.

Spustit audio