Volby nanečisto si na Vysočině vyzkouší studenti ze 14 středních škol

2. říjen 2013

Čtrnáct škol z Vysočiny se letos přihlásilo do studentských parlamentních voleb. Začínají právě dnes. Středoškoláci starší patnácti let tak mají možnost jít poprvé k volbám - alespoň nanečisto. Hlasovat budou pro strany, které letos kandidují do Poslanecké sněmovny. Cílem je zvýšit zájem mladých o politické dění v Česku.

Možnost volit dostávají středoškoláci už počtvrté. Do studentských voleb se v minulosti přihlásila i Základní a střední školy Jedličkova ústavu.

„Je potřeba, aby si to naše děti zkusily, jak to u voleb chodí, a třeba tak ztratí strach. Nenutíme nikoho, není to povinné,“ říká ředitel školy Antonín Hermann.

Cílem projektu je kromě jiného zvýšit účast prvovoličů v reálných volbách, připomíná Karel Strachota, ředitel programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni. Strachota také inicioval první studentské volby před třemi lety.

„Česká republika ve srovnání s ostatními zeměmi patří v tomto směru k těm, kde je účast mladých lidí ve volbách velmi nízká. My jsme po prvních studentských volbách zadali nezávislé šetření a ukázalo se, že skutečně tímto způsobem lze zvýšit účast prvovoličů v řádných volbách. Vycházelo to, že o šest procent vyšší účast byla z těch škol, kde studentské volby proběhly,“ upřesnil Strachota.

Výsledky letošních studentských zveřejní Člověk v tísni ve čtvrtek večer.

autoři: klb , dka , wol
Spustit audio