Stačí sledovat internet a barevná světýlka a zaparkujete své auto na první pokus

1. říjen 2013

Projekt Radiožurnálu a Zelené vlny Parkuj jako člověk už zná desítku finalistů. Ti se o víkendu na mistrovství republiky v parkování utkají o hlavní cenu – pobyt na formuli 1 v Monte Carlu. Zaparkovat tak, aby člověk neomezoval ostatní, není vždycky jednoduché. Už jen najít volné místo, je někdy hodně těžké. A to klidně i na placeném parkovišti. Ale právě tady může pomoci technika.

Nejčastěji samozřejmě k tomu, aby bylo jasné, kolik aut vlastně na parkovišti je. „Funguje to velice jednoduše, auto vjede na parkoviště, zvedne se závora, naskočí číslo, že se obsazenost zvýšila, auto odjede – obsazenost se snížila,“ přibližuje jednoduchý systém Tomáš Mrázek z pražské technické správy komunikací. Teď stojím na parkovišti jednoho nákupního centra, kde nad vjezdem svítí 193 volných míst, z toho 15 pro vozíčkáře. Vnímají řidiči vůbec tato čísla?

Čtěte také

„Určitě, když vidím, že je tam 30 nebo 40 míst obsazených, tak vím, že musím o patro níž. Většinou jezdím v dobu, kdy je tam dost parkovacích míst. Vím, že to při vjezdech na taková parkoviště existuje, ale nijak to nesleduju, většinou jedu s tím, že místo najdu. Čísla jsou většinou větší než sto, takže tu chvíli to neřeším,“ říkají parkující řidiči.

Označená jsou i jednotlivá místa

V některých centrech jdou dokonce ještě dál a sledují i konkrétní parkovací místa. Nad prázdným svítí zelené světýlko, nad obsazeným červené, řidič tak dopředu ví, jestli má smysl vjet právě do této uličky. „Je tam dobře vidět, kde je volno. Speciálně v místech, kde je málo volných parkovacích míst, to velmi pomáhá,“ pochvaluje si systém jedna z řidiček.

„Je to dobrý nápad, mockrát se mi stalo, že v takových obchodních domech člověk bloudí, hledá díru a nikde nic. Je to novinka, kterou jsem přivítala, člověk se rozhlédne a vidí už na dálku, kam se vydat a nebloudí tady a nehledá volné místo.“

Čtěte také

Byla by ale škoda, aby systém, který automaticky počítá zaparkovaná auta, sloužil jen těm, co na parkoviště přijedou. Pokud člověk vlastní chytrý telefon, pak si například v Praze může dopředu zjistit, kde je volné parkovací místo. „Všech šestnáct parkovišť P+R, která jsou na území hlavního města Prahy, je online propojeno s naším webem a s naším dopravním centrem. Kdokoliv se může na stránky podívat a vidí aktuální obsazenost parkoviště. Potom tam máme informace u vybraných komerčních parkovišť, u největších v Praze,“ popisuje Tomáš Mrázek.

A právě řidiči, jezdící na parkoviště P+R, internet využívají nejčastěji. „Když potřebuju mít jistotu, že jedu dopoledne, tak se radši podívám na internet, jestli je parkoviště volné. A já to mám 20 minut, tak snad se 50 zbývajících míst za tu dobu nezaplní.“ Zaparkovat je vzhledem k počtu aut čím dál složitější a tak je zřejmé, že informace o zaplněnosti parkovišť budou stále důležitější.

autor: evk
Spustit audio