Poláci už začali organizovat poutě na dubnové svatořečení Jana Pavla II.

5. říjen 2013

Papež František tento týden oznámil datum svatořečení dvou svých předchůdců. Jana XXIII. a také papeže polského původu Jana Pavla II. Oba budou prohlášeni za svaté 27. dubna příštího roku. Ač o kanonizacích rozhodl František už v létě, přesto potvrzení jejich data vyvolalo v Polsku vlnu euforie.

Svatým okamžitě. Tento požadavek zazníval z úst Poláků už v den pohřbu jejich slavného rodáka, který jako Jan Pavel II. řídil katolickou církev od roku 1978 až do své smrti v dubnu roku 2005. Jejich výzvy tehdy však Vatikán nevyslyšel. Wadowický rodák Karol Wojtyla, jak se Jan Pavel II. jmenoval občansky, se nejprve dočkal blahořečení v květnu 2011. Termín prohlášení za svatého poté přichází rekordně nízkých 9 let od jeho smrti.

Navzdory současné rozhádanosti na polské politické scéně si nikdo otevřeně nedovolí památku z pohledu mnohých nejvýznamnějšího Poláka historie zpochybňovat. U našich severních sousedů například platil zákaz pojmenovávat náměstí a ulice měst jménem žijících osob. Papež Jan Pavel II. měl však už za svého života výjimku.

Papež Jan Pavel II.

Pro svatořečení požaduje katolická církev důkazy o dvou zázracích, na kterých se kanonizovaná osoba podílela. V případě Jana Pavla II. se dlouho ten druhý vybíral. V roce 2007 se dokonce nabízel jako důkaz tehdejší polský pilot formule 1 Robert Kubica, který tvrdil, že právě papežovi, jehož znak nosil po léta na své přilbě, vděčí za v uvozovkách zázračné přežití nehody během jednoho ze závodů. Tato verze se však nakonec stala spíše terčem vtípků bulvárních médií, i když ji prý Vatikán zvažoval.

Organizovat poutě do Vatikánu a na posvátná místa je jakýmsi polským národním sportem. Cestovní kanceláře už připravují na svatořečení Karola Wojtyly speciální zájezdy a tématické poutě. V tisku už se objevily první nabídky. 7 denní zájezd přijde zájemce na v přepočtu 12 000 korun, zatímco 12 ti denní na 18 000.

Jan Pavel II.

Papež František hodlal prohlásit své dva předchůdce za svaté už letos v prosinci, nicméně bývalý tajemník Jana Pavla II. kardinál Dziwisz jej přesvědčil k povětrnostně příznivějšímu termínu v dubnu 2014, aby se mohlo na místě ceremonie účastnit co nejvíce Wojtylových krajanů. Proto byla pro svatořečení vybrána první neděle po Velikonocích, kdy katolická církev slaví pohyblivý svátek Božího milosrdenství. Právě na něj v roce 2005 Jan Pavel II. zemřel a o šest let později byl Jan Pavel II. blahořečen. Stalo se tak na mši, které ve Vatikánu přihlíželo 1,5 milionu poutníků.

Polsko se sice nechystá vyslat na svatořečení Jana Pavla II. oficiální delegaci, nicméně jak premiér Donald Tusk, tak prezident Bronislaw Komorowski potvrdili, že se ceremoniálu zúčastní jako soukromé osoby a především jako Poláci.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio