Povodňové konto kraje je téměř prázdné

27. červenec 2004

Na povodňovém kontu Jihočeského kraje zbývá 500.000 korun z téměř 37 milionů korun, které na ně poskytli občané a organizace po záplavách v roce 2002.

Konkrétního adresáta dosud našlo 32,7 milionu korun. Téměř 3,8 milionu ze zůstatku 4,3 milionu korun je stále rezervováno na posílení integrovaného záchranného systému kraje. Vyplývá to z informace o stavu konta určené krajským zastupitelům.

"Největší přísun peněz na konto jsme zaznamenali v prvních týdnech po povodních a rovněž největší část jsme vzápětí vyplatili. Přesto se ještě objevují jednotlivé případy občanů, kteří ztratili v důsledku záplav střechu nad hlavou a jimž se kraj zavázal vyplatit z konta 30.000 korun na zařízení bytu," uvedl jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS). Svou činnost proto dosud nemohla ukončit ani komise pro obnovu území Jihočeského kraje, založená před dvěma roky. Stále se totiž na kraj obracejí občané s žádostmi o finanční podporu při odstraňování povodňových škod. Konečné rozhodnutí o poskytnutí příspěvku je vždy na radě kraje, dodal hejtman. Z povodňového konta Jihočeského kraje bylo okamžitě po předloňských záplavách rozděleno osm milionů korun téměř 300 malým a středním podnikatelům, u nichž hrozilo, že jejich zaměstnanci přijdou o práci. Nákup vysoušečů přišel téměř na 1,5 milionu, dalších devět milionů bylo určeno občanům, kteří ztratili střechu nad hlavou. Částku 10 milionů korun kraj převedl na základě grantu občanskému sdružení Adra a českobudějovické Diecézní charitě. Obě organizace se ujaly úkolu rozdělit peníze podle stanovených pravidel na obnovu bytového fondu obyvatel postižených povodněmi.

V Jihočeském kraji záplavy v roce 2002 zasáhly 329 z 623 obcí. Škody činily asi 15,5 miliardy korun a byly druhé největší po Praze. V podnikatelské sféře škody převýšily tři miliardy korun, v zemědělství činily 1,3 miliardy korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio