Posaďte se do zvuku na Designbloku

7. říjen 2013

Tento týden patří největší české přehlídce designu. Designblok se veřejnosti otevře už popatnácté. Jako obvykle se odehraje na více místech v Praze, z nichž hlavní jsou 3. Nákladové nádraží Žižkov, Kafkův dům a Colloredo-Mansfeldský palác.

Od pondělí 7. do neděle 13. října proběhne v rámci Designbloku víc než 60 prezentací. Největší koncentrace současného českého a zahraničního designu pak bude ve třech hlavních budovách. Organizátoři doporučují začít Superstudiem na Nákladovém nádraží Žižkov, které představuje novinky z interiéru, světel a doplňků. V industriálních nádražních halách se představují i designérské školy a je tam umístěna hlavní výstava Designbloku na téma Ikony.

Součástí největšího prostoru Designbloku je i Český rozhlas. Designblokem a navazujícími cenami Czech Grand Design favorizovaní designéři ze studia Tobyšlo vytvořili speciální instalaci, která vizualizuje hlavní doménu rozhlasu – zvuk. Navíc se do ní můžete i pohodlně usadit.

02981433.jpeg

„Pracovali jsme s akustickou pěnou, se kterou jsme experimentovali a zkoušeli, co vlastně snese. Použili jsme ji na sedačku, na které vytváří měkký povrch na sezení. Pro povrch dj pultu a také na logo Českého rozhlasu, které vytváří hra do sebe zapadajících vln. Ta vlastní sedačka je takový kokon, který vás odcloní od okolního ruchu Designbloku. Můžete se do něj posadit a v klidu poslouchat DJe, který pro vás hraje,“ říká Jan Volhein, jeden z designérů Tobyšlo.

Pohodlný zvukový lounge Českého rozhlasu potkáte hned naproti vstupu do Superstudia. V pátek a v sobotu vám měkké posezení v solitéru Tobyšlo vylepší živý mix dvou DJ‘s Radia Wave. Zvukový design pátečního večera obsáhne výlety ke kořenům black music i futuristické vize. Soul Hunter jako autor jediného pořadu Českého rozhlasu zaměřeného na underground house – Drop Out – zaplní prostor aktuálním klubovým zvukem. Dozvuky léta v houseových rytmech vám v sobotu připomene DJ WavetroniQ Jarda Petřík.

Z Nákladového nádraží Žižkov můžete zamířit do Openstudia v Kafkově domě u Staroměstského náměstí. To patří designérům, módním návrhářům a designérům šperku. O víkendu tam bude také příležitost k nákupům v rámci pop-up shopu. Přesahy designu a umění na vás pak čekají v Colloredo-Mansfeldském paláci v Karlově ulici, kde je třetí prostor Designbloku. Takzvaný Art House má hostit největší hvězdy přehlídky. Její součástí bude počtvrté i fashion week neboli týden módy (2008, 2011, 2012, 2013).

Přestože jde už o třetí český týden módy letošního podzimu, nabídne řadu českých a zahraničních kolekcí v premiéře. Program přehlídek v kostele sv. Šimona a Judy v Dušní ulici běží 4 dny, od středy do soboty. Závěrečné nedělní gala s hlavní zahraniční hvězdou A. F. Vandevorst už bude jen na pozvánky. Mezi zahraničními hosty, které může vidět široká veřejnost, jsou návrháři z Holandska, Belgie a Japonska. Zastoupená je samozřejmě i česká špička od zavedených jmen po studující talenty.

02981423.jpeg

Více se o aktuálním dění na Designbloku dozvíte průběžně v našem vysílání a na módu, módní fotografii a šperk se zaměří pořad Modeschau, který si můžete naladit v sobotu od 11 do 12 hodin

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.