Téměř na každé cestě mě okradou, přiznává spisovatelka Milena Holcová

8. říjen 2013

Vystudovala práva, porodila tři děti, rozvedla se, hodně cestovala a jezdila po Provence se skákacím hradem, napsala 13 knih a dva filmové scénáře. O kom je řeč? O spisovatelce Mileně Holcové, která se nerada označuje za cestovatelku. Právě ona byla v úterý hostem moderátorky Lucie Výborné.

Se zařazením do škatulky cestovatelka se prý nikdy nesmířila. „Kde je rozdíl mezi turistikou a cestováním?“ ptá se a dodává, že cestování začíná přicházet o svou podstatu a začíná být spíš turistikou. Pro cestování je podle ní typické vydávání se všanc. „Mít malý batoh a vydat se lidem, které na cestě potkám,“ upřesňuje.

Snažit se vyhrabat

Pravé cestování však podle ní není otázkou strachu nebo odvahy. „Někdy zjistíte, že jste v situaci, která se vám nelíbí. A tak se z ní snažíte vyhrabat,“ uvažuje a popisuje cestování se třemi dětmi, ale také, jak ve stánku prodávala palačinky.

Čtěte také

Jih Francie procestovala se skákacím hradem. „Za svítání jsem seděla na pláži a sešívala praskající hrad. Pak se v dálce objevila malá tečka – jedno z dětí, které mi připravilo snídani,“ nastiňuje jednu z podob života cestovatelů.

Proč by jí nevadilo, kdyby už nemohla vycestovat? Z jakého důvodu si užívá stárnutí? A co by ještě ráda napsala? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: šše
Spustit audio

Související