Legendy představí CD „Highly Strung“ Steve Hacketta

7. říjen 2013

V dalších Legendách budeme hrát ze šestého sólového alba bývalého kytaristy skupiny Genesis Steve Hacketta. Natočil ho v roce 1982 pod názvem „Highly Strung“ a i díky úspěšnému singlu „Cell 151“ patří k těm nejlépe prodávaným v Hackettově diskografii.

Steve Hackett naskočil do skupiny Genesis v roce 1971, aby na postu sólového kytaristy nahradil zakládajícího člena Anthony Phillipse. Jako benjamínek byl zpočátku okouzlen kapelou, jenže prosadit svůj autorský vklad se mu díky tomu dařilo jen minimálně.

Situaci příliš neulehčil ani odchod zpěváka Petera Gabriela v polovině 70. let. Určitým ventilem pro „vypuštění autorské páry“ se před vydáním prvního post-gabrielovského alba Genesis pro Hacketta stal výtečný sólový debut, přesto po další desce „Wind And Wuthering“ a světovém turné dal 7. října 1977 skupině vale.

Naplno rozběhl svou kariéru a charakteristický zvuk jeho elektrické kytary stále nacházel staré i nové fanoušky. Na přelomu 70. a 80. let se podobně jako většina ostatních pokusil zachytit změnu vkusu publika přechodem ke kratším písním a syntetičtějšímu zvuku (své páté album natočil jen s klávesistou a automatickým bubeníkem).

Na „Highly Strung“ už ale materiál dostal znovu skupinovější charakter a kladná odezva přišla jak od kritiky, tak od posluchačů.

Na dnes už klasické skladby „Camino Royale“, „Cell 151“ nebo „Give It Away“ se můžete těšit ve středu 9. října po 19. hodině, kdy vám v Legendách album „Highly Strung“ Steve Hacketta bude pouštět Jirka Matějů.

Spustit audio