Malířka Renáta Drábková svými růžovými obrazy podporuje povědomí o rakovině prsu

8. říjen 2013

V Paláci Křižík v Radlické ulici na pražském Smíchově vystavuje do konce října svůj projekt nazvaný „Pink October 2013“ s podtitulem „Když něco chceš, tak to miluj“ malířka Renáta Drábková. Výstava se koná v rámci Měsíce národního povědomí o rakovině prsu.

Autorka, která v roce 2000 dokončila studia na katedře scénografie pražské DAMU, se v tomto projektu spojila se sdružením Mamma Help, což je největší pacientská organizace, která se v České republice stará o ženy s karcinomem prsu a také o prevenci tohoto onemocnění. Na jejich podporu vytvořila Renáta Drábková kolekci svých růžových obrazů a kreseb a výtěžek z jejich prodeje a z aukce pořádané 15. října věnuje sdružení Mamma HELP.

Když něco chceš, tak to miluj
Palác Křižík
Radlická 2, Praha 5
4. až 27. října 2013

Malířka se loni v prosinci vrátila z cest po Indii, která ji hodně inspirovala. Často si tam opakovala mnohoznačnou větu „Když něco chceš, tak to miluj“, která se pak stala názvem celé výstavy.

„Když chceš, abys žil, musíš se milovat a věřit. Ne nadávat, ale milovat,“ říká Renáta Drábková. „Chtěla jsem, aby tam byla myšlenka, že společnost může pomoci jednotlivci. A že jeden člověk, jedna žena může pomoci společnosti.“

Pro své obrazy zvolila nejen růžovou barvu, ale i motiv květiny. „Je to prozaické – květina patří k ženě a hodně obrazů vznikalo v létě, kdy všechno kvete,“ vysvětluje malířka.

Výstavu komponovala přímo pro Palác Křižík, to znamenalo použití větších formátů. Jako techniky zvolila olej a akryl na plátně, pastelky na velkém papíře a sítotisk.

autoři: Karel Oujezdský , Helena Petáková
Spustit audio