Josef Brož: Sarkozy vyhrál bitvu, nevyhrál ale soudní válku

8. říjen 2013

Vyhrál bitvu, nevyhrál ale válku. Podobně jako Napoleon Bonaparte, k němuž býval někdy přirovnáván. Řeč je o bývalém francouzském prezidentu Nicolasi Sarkozym.

Včerejší rozhodnutí zprostit bývalého prezidenta obvinění v kauze Bettencourtové, miliardářky a dědičky společnosti L´Oréal, již měl údajně zneužívat ve svůj prospěch jako zdroj nehlášených příjmů, přijali jeho stoupenci velkým nadšením. On sám všem poděkoval na facebooku a na twitteru za podporu.

Bylo spravedlnosti učiněno zadost?

V televizi a rádiu vzápětí defilovali Sarkozyho nejvěrnější. Doslova celý jeho klan. Každý se předháněl, aby se k rozhodnutí soudce Gentile ze soudní stolice v Bordeaux vyjádřil. Nechyběl téměř nikdo, poradci, poslanci, bývalí ministři: Henri Guaino, Christian Jacob, Nathalie Kosciusková-Morizetová, Valérie Pécressová…

Někteří, na čele s Jeanem-Françoisem Copém, předsedou Svazu pro lidové hnutí (UMP), dokonce vypadali, že to je to snad i jejich zásluha.

Svou radost vyjádřil i bývalý premiér François Fillon, byla ale o poznání skrytější, než ta Copého. Proč by také měl mít nějakou zvláštní radost, když to vypadá, že Sarkozy nevylučuje na rok 2017 svou opětovnou prezidentskou kandidaturu.

Nebude to mít prostě Fillon lehké, i když není ještě všem dnům konec, jeho cesta k Elysejskému paláci bude ještě značně trnitá.

Mohla by to být vlastně banální záležitost, kdyby to nebylo poprvé, kdy je ve hře bývalý francouzský prezident. Jistě, už tu byl případ Jacquese Chiraca, ten ale nebyl soudními orgány obviněn z tolika defraudací jako právě Sarkozy. Ve hře totiž zůstávají další stále otevřená soudní vyšetřování.

Sarkozy je dosud zapleten nejen do případů neprůhledného financování vlastní kampaně (a vyvrácena nebyla dosud ani značně obskurní obvinění, s nimiž přišel server Madiapart, že dostal 50 milionů eur od Muammara Kaddáfího), ale i kampaně svého dřívějšího tutora, bývalého premiéra Édourda Balladura, jež měla být podpořena retro-provizí za prodej ponorek Pákistánu.

Svůj podíl měl mít i v aféře sporu mezi bankou Crédit Lyonnais a kontroverzním politikem a podnikatelem Bernardem Tapiem, kde měl při arbitráži proti státu Sarkozy intervenovat – v jeho prospěch. Bývalý prezident Sarkozy zkrátka zdaleka není zproštěn všech obvinění.

V něčem se ale pondělní soudní výrok o Sarkozym blíží tomu, který postihl spolupracovníky Chiraca, i když se to týkalo pouze pařížské radnice.

I zde, zdá se, budou přistiženy spíše malé ryby místo těch velkých: kdysi byl takto odsouzen Alain Juppé, nejbližší Chirakův spolupracovník a „nejlepší z nás“, jak o něm Chirac mluvil, nyní to patrně, podle všech náznaků, odnese bývalý ministr Eric Woerth, jinak také bývalý pokladník hnutí.

Jakkoliv ustál Sarkozy v těchto dnech velmi obtížnou bitvu, nemusí to ještě znamenat jeho návrat do politiky. Bývalý premiér Édourd Balladur se ostatně domnívá, že Sarkozyho návrat není zatím „otázkou dne, ani zítřka“. V dnešním ranním rozhovoru na rádiu Europe 1 mu otcovsky poradil, aby zatím „raději mlčel“.

autor: Josef Brož
Spustit audio