V Zoo Děčín si můžete vyzkoušet, jak vnímají přírodu zrakově postižení

9. říjen 2013

Den bílé hole - to je název akce a zároveň mezinárodního svátku, který se v nejbližších dnech chystá oslavit děčínská zoologická zahrada.

Připadá na úterý 15. října a zoo v tento den nabídne speciální program všem, zrakově postiženým, i těm, kterým zrak plně slouží, ale chtěli by si na chvíli vyzkoušet svět tmy a vnímat přírodu jen některými smysly.

Co přesně tedy Den bílé hole nabídne? Účastníci budou hmatem poznávat jak živá zvířata, tak různé přírodniny a v případě zájmu budou moci zavítat i do vybraných zvířecích výběhů. Čichem prozkoumají některé typické zvířecí vůně, sluchové podněty je pak zavedou do lesů, k rybníkům nebo na pole a umožní jim řešit přímo detektivní úlohy typu: „Kdo se to ozývá?“. A na řadu přijde i chuť, a to při drobné ochutnávce toho, čím se v děčínské zoo krmí vybraná zvířata.

Den bílé hole v Zoo Děčín

Pokud vás program Dne bílé hole zaujal, není nic jednoduššího, že se vypravit v úterý 15. října 2012 do Zoo Děčín. Akce bude probíhat v prostorách environmentálního střediska ZooŠkola v čase od 10 do 14 hodin.

Kořeny mezinárodního svátku Dne bílé hole sahají až do roku 1964. Hlavním důvodem jeho vzniku byla potřeba upozornit na problémy zrakově postižených. A protože děčínská zoologická zahrada již několik let hrdě hlásá heslo, že je místem, kde může návštěvník vnímat všemi smysly, připojení k tomuto dni byla jen otázkou času.

autor: Zoo Děčín
Spustit audio