Bleší trhy jsou v hornorakouském Leopoldschlagu společenskou událostí

9. říjen 2013

Ptáte se, co má společného svícen, tiskárna k počítači, knihy, společenské oblečení, masážní vana a nebo autorádio? Všechny věci můžete najít na bleším trhu, a to doslova pod jednou střechou. Jeden takový se v sobotu konal v hornorakouském Leopoldschlagu nedaleko hraničního přechodu Dolní Dvořiště Wullowitz.

Na bleším trhu v Leopoldschlagu si zkouším sako, padne jako šité na míru, má moderní střih a voní novotou. Anita Stadtmayer, která má na starosti celé oddělení s oblečením, si za ně řekne o neuvěřitelná tři eura, to je přibližne 75 korun.

„Jinak to skončí na smetišti. Jsme rádi, když to najde svého kupce. Musíme udržet výhodné ceny, a jde to dobře na odbyt,“ říká a posílá mě za šéfem blešího trhu. Je jím místopředseda místního Hudebního spolku Franz Fleischhanderl. Zájem Čechů je podle něj postupem času stále nižší. „Před dvanácti lety nás tu skoro brali útokem, letos, když jsme otevírali v sedm hodin ráno, stály před bránou tak dvě stovky lidí,“ dodává.

Já se nakonec přesouvám do oddělení s knihami, nějakou dobu se přehrabuji v desítkách beden a nakonec se mě jeden soused ptá, jestli už jsem byl úspěšný. On sám si tu prý nakupuje zásobu na dlouhé zimní večery – hlavně věcnou literaturu.

Já sám jsem za oblečení, knihy a pár skleniček do kuchyně utratil 18 euro. Kdybych měl stejné věci kupovat nové v kamenném obchodě, byl by účet mnohonásobně vyšší.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio