Martina Pachmanová: Gender se z umění vytrácí

7. říjen 2013

Zatímco v západoevropské a severoamerické uměnovědě se diskutuje role žen v dějinách umění bezmála tři desetiletí, v českém prostředí stojí tato problematika zatím na okraji. A právě zkoumáním toho, jakou úlohu hrály a hrají ženy v moderní vizuální kultuře, se zabývá historička umění a kurátorka Martina Pachmanová.

Proč se o některých umělkyních, které ve své době slavily úspěchy, dneska často příliš neví? Jak reagovala dobová kritika na první umělkyně? Jak je to s úplně nejmladší generací umělkyň, řeší výrazně otázky genderu? A proč je dneska feminismus a gender vnímán spíše jako „trend“, který už je pasé? Poslechněte si záznam pořadu Za vodou.

Martina Pachmanová je historička umění, kurátorka a kritička. Působí jako obdborná asistentka na Katedře dějin umění a estetiky VŠUP v Praze, příležitostně přednáší na FF UK. Ve své vědecké práci se věnuje otázkám genderu a feminismu v oblasti moderního a současného vizuálního umění a kultury. Je držitelkou Ceny Josefa Krásy za mimořádný počin v oblasti dějin umění za rok 2005, kterou jí udělila Uměleckohistorická společnost. Je autorkou a editorkou portálu zenyvumeni.cz, který se rovněž zabývá rolí žen v moderní vizuální kultuře.

autoři: Bára Šichanová , Martin Melichar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.