Roboti jako zabijáci medúz

11. říjen 2013

Přímořské země severovýchodní Asie se často potýkají s nezvladatelnými koncentracemi medúz. Proto vědci z Korejského pokročilého institutu pro vědu a technologii (Korea Advanced Institute of Science and Technology, KAIST)) vyvinuli speciálního plujícího robota, jehož úkolem je likvidovat medúzy ve velkém.

Systém na robotickou likvidaci medúz se jmenuje zkráceně JEROS (Jellyfish Elimination Robotic Swarm). Jde o skupinu tří malých spolupracujících námořních robotů, postupujících proti poli medúz v koordinaci vedle sebe. Trojice zvládne nasát a rozdrtit přibližně 900 kg medúz za hodinu. Medúzy jsou nasáty a nasměrovány pomocí ponořené klece ke speciální vrtuli, která je rozdrtí na kousky.

Roboti mají v základu konstrukce dva válcovité plováky, jsou poháněni dvěma motory, mohou se pohybovat dopředu i dozadu a otáčet se o 360 stupňů. Jsou také vybaveni kamerami, pracují s mapami, systémem GPS a s tzv. inerciálním navigačním systémem, který je schopen odhadovat polohu stroje i bez kontaktu s vnějšími opěrnými body. Zákazník prostě robotům zadá úkol, který segment moře chce vyčistit, a vypustí je na vodu. Roboti si pak sami spočítají dráhu a stanoví postup práce. Roboti jsou také schopni pracovat v mapovacím módu, tj. nejdříve zjistí a zmapují, kde přesně medúzy jsou. Systém JEROS může navíc automaticky plnit i jiné úkoly, například monitoring znečištění oceánu.

Logo

Proč se medúzy v posledních 10 letech v okolí korejských břehů tak výrazně přemnožily? Kvůli rozvoji tamního rybářského průmyslu došlo ke snížení stavů ryb a vzniklou mezeru v ekologickém systému začaly zaplňovat právě medúzy, které navíc ohrožují rybí populace i přímo. Boj proti medúzám se tedy stal pro korejské rybáře existenční záležitostí.

Zdroje: Popular Science, KAIST

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio