Evropští korýši vítězí nad invazí

14. říjen 2013

Evropské druhy blešivců se účinně brání imigraci svých severoamerických příbuzných. Jsou draví a vetřelce loví v takovém počtu, že potlačují jejich invazi.

Před několika dekádami se na evropskou půdu dostali invazivní korýši blešivci Crangonyx pseudogracilis, kteří pocházejí ze Severní Ameriky. Na rozdíl od jiných amerických invazí, například šedých veverek či raků, se američtí blešivci v Evropě nikdy příliš nerozšířili. Vědci z Queen’s Univerzity v Belfastu a jejich kolegové měli podezření, že to má co dělat s přítomností původních dravých druhů blešivců. Zmapovali proto výskyt jak amerických vetřelců Crangonyx pseudogracilis, tak evropských blešivců obecných (Gammarus pulex) a blešivců Gammarus duebeni celticus.

Vyšlo najevo, že tam, kde původní druhy chybí, jsou američtí blešivci hojní, a naopak. Laboratorní experimenty pak ukázaly, že evropští blešivci jsou schopni americké vetřelce efektivně zabíjet a požírat. Vyniká v tom především blešivec obecný, na jehož území se populace amerického druhu prakticky nemá šanci stabilizovat, natož expandovat. Méně efektivním predátorem je blešivec Gammarus duebeni celticus, s nímž američtí blešivci někdy koexistují.

Zdroj: NeoBiota

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio