Pavel Pafko: "Chceme pro českého občana stejnou péči, jakou má obyvatel Rakouska nebo Německa“

15. říjen 2013

S chirurgem Pavlem Pafkem jsme hovořili o situaci ve zdravotníctví, syndromu vyhoření a domácích porodech.

Nedostatek peněz
Hovořili jsme o situaci v našem zdravotnictví. Ptali jsme se, zda mu hrozí kolaps. „Nejsem ekonom, ale myslím si, že hrozí. Schází 6-7 miliard a dodavatelé léků či potravin potřebují zaplatit. Když nemocnice nemají prostředky, jsou ohroženy dodávky tohoto materiálu a tím pádem i celá léčba.“ Může za to z velké části úhradová vyhláška? „Myslím, že ano. OECD porovnává evropské země a Rakousko dává ročně v amerických dolarech 49 tisíc na obyvatele, Německo 43 tisíc a Česká republika necelých 21 tisíc. To jsou čísla z r. 2010. Dáváme jednoduše málo a chceme pro českého občana, a já to mohu potvrdit, stejnou péči, jakou dostává obyvatel Rakouska nebo Německa.“

O domácích porodech
Podle statistických údajů u nás stoupá počet plánovaných domácích porodů. Co Pavel Pafko soudí? „Od r. 1989 jsme na jakési vlně svobody. Ale málokdo si uvědomuje, že svoboda je také určitá odpovědnost. Jinak je to anarchie. Já to vnímám jako jistý egoismus matky, která si, obrazně řečeno, přeje vlastní peřiny. Ona ale musí nést odpovědnost za dítě. Kladu otázku, co se stane v případě komplikace. Mají pravdu ti, kteří říkají, že neštěstí se stane i v porodnici. Tam se ale udělalo vše, co se dalo, protože tam byly přístroje. A odborníci.“

Prof. Pavel Pafko je přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol v Praze. Ve svém oboru prý patří ke světové špičce. Kromě toho, že stojí v čele chirurgického oddělení Fakultní nemocnice Motol, je také členem Chirurgické společnosti, Lékařské společnosti a Evropské asociace hrudních chirurgů. Mimo „standardní“ práci v motolské nemocnici se věnuje i pedagogické činnosti na LF UK v Praze a publikační činnosti.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Pavel Pafko
Spustit audio