Kontroly neobjevily v Chebu žádné problémové ubytovny

16. říjen 2013

V Chebu funguje v současné době devět soukromých ubytoven pro sociálně slabší občany. Cena za ubytování včetně energií a souvisejících služeb se v nich přitom pohybuje v rozmezí od 3 do 6 tisíc korun za osobu měsíčně. Tyto údaje vyplývají z nedávných kontrol, které provedli pracovníci chebské radnice.

„O ubytovnách se nyní v médiích hodně mluví. Známy jsou příklady, kdy je to pro majitele ubytoven díky vypláceným sociálním dávkách zlatý důl. V některých městech s tím mají opravdu velké problémy,“ uvedl chebský místostarosta Vladimír Hartmann. „V Chebu jsme při kontrolách naštěstí na žádné zásadní problémy nenarazili. Na ubytovnách i v jejich okolí byl pořádek, nezaznamenali jsme ani nějaké extrémně vysoké ceny. Pro majitele ubytoven je to samozřejmě výdělečné, ale nesetkali jsme se s nějakými excesy, že by měli na jednom pokoji třeba pět lidí a vydělávali na tom obrovské peníze,“ dodal Hartmann.

To, že se z ubytovávání sociálně slabých nestal v Chebu na rozdíl od mnoha jiných měst vysoce ziskový byznys, je podle místostarosty dáno i aktivním přístupem města. Lidé, kteří přišli o střechu nad hlavou, mají řadu možností, jak svoji situaci řešit. „Lidi, kteří by jinak končili na ubytovnách, částečně zachytí síť našich sociálních služeb. Funguje tady například systém takzvaného prostupného bydlení, jehož klienti se mohou postupně propracovat až k bydlení ve vlastním nájemním bytě. Předtím mají možnost využít azylové ubytování, svoji ubytovnu mají i matky s dětmi, “ doplnil místostarosta Hartmann.

Město Cheb v neposlední řadě disponuje celkem šesti zařízeními pro seniory - tři domy s pečovatelskou službou provozuje přímo město a tři domovy pro seniory jsou zřizované Karlovarským krajem.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio