Při procházce městskými sady v Ústí zjistíte, jak jste na tom s kondicí

17. říjen 2013

V Ústí nad Labem je první stezka v České republice, n které během šesti minut zjistíte, jakou máte kondici. Test může pomoci vašemu lékaři určit včas i diagnózu vzácných nemocí. Hlavní výhodou této metody je, že ji můžete opakovat a kontrolovat, jak se váš zdravotní stav vyvíjí.

„Používejte vhodnou obuv, pokud se nebudete cítit dobře, test odložte, pokud se dostaví obtíže v průběhu testu, okamžitě jej ukončete...“ čte pan Miller své manželce z první tabule, která lemuje stezku a radí, jak šestiminutovým testem projít. Kolem jsou patníky vyměřující vzdálenost a hodiny, které odměřují přesně šest minut.

Oběma manželům je přes osmdesát a k procházce se nechali přesvědčit od kardioložky Ivety Petrové, která tento test vymyslela.

„ To hlavní, jedinečné a pilotní v této věci je to, přenést známou lékařskou metodu do krajiny. Mezi normální laiky,“ vysvětluje kardioložka.

I takto jednoduchá věc může lékařům pomoci včas odhalit nejen běžná onemocnění srdce, ale i vzácné choroby plic. Jak je právě čas důležitý popsala Kateřina Nováková, která s diagnózou plicního onemocnění žije.

„Pokud člověk vůbec nepřijde na to, že má tohle onemocnění, tak většinou zemře dřív, než se vůbec k lékaři dostane. Ve statistikách je dáno, že pacient s plicní arteriální hypertenzí má dobu přežití 2,8 roku,“ komentuje své onemocnění paní Kateřina.

Tato doba řadí tuhle plicní chorobu na stejné místo jako neléčenou rakovinu tlustého střeva nebo prsu. Kromě pomoci v diagnostice a popularizaci pohybu, především u seniorů, má hromadné testování podle Ivety Petrové i další důvod: „Z literatury jsme zjistili, že ani nevíme, jaké jsou standardy, kolik má zdravý středoevropan ujít za šest minut metrů. I to by mohl být výstup, pokud se tento pilotní projekt osvědčí - výstup jak na tom jsme - a to nejen v Ústí, ale i v jiných městech, případně i jinde ve světě.“

Hlavní výhodou jejího testu je totiž univerzálnost. Tomuto údaji totiž rozumí lékaři skutečně kdekoliv. A jak vlastně dopadli manželé Millerovi?

„Máte krásný tlak. Máte 151 na 89. To je pěkný, na to, že jste po výkonu...“ chválí paní Millerovou zdravotník.

„To mě těší. Tatínku... Pavlíku, mám dobrej tlak,“ hlásí hrdě Paní Millerová, která ušla o čtyřicet metrů víc než její manžel. Ten jí ale výhru neuznal, protože celou dobu musel nést její těžkou kabelku.

autor: Iva Zítková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.