Film Sokolov letos nabídne i prostor věnovaný internetové popkultuře

18. říjen 2013

Letošní třináctý ročník filmového festivalu Film Sokolov, který bude probíhat ode dneška do neděle 20. října v sokolovském kině Alfa, nabídne 12 ojedinělých filmů, přednášky, doprovodný program a letos také novinku - MEME café, prostor věnovaný internetové kultuře. Celý program festivalu bude rezonovat letošním tématem KOPIE.

Film Sokolov nabídne během tří dnů celkem 12 celovečerních i krátkometrážních filmů. Publikum bude moci zhlédnout například americký snímek Hraje skupina Spinal Tap, který doposud nebyl nikdy uveden v českých kinech, ačkoliv si během téměř tří dekád své existence vysloužil kultovní status. K vidění bude také fascinující dokument Marwencol, jenž se přes mnohá festivalová ocenění stále nedočkal evropské distribuce.

Pro fanoušky filmů bude v Sokolově přichystána půlnoční projekce snímku Sharknado o krvežíznivém žraločím tornádu, které se v posledních měsících stalo internetovým hitem. Letošní ročník festivalu rovněž uvede promítání třech českých krátkých filmů Jana Schmidta a Jana Švankmajera z archivních 35mm kopií.

„Téma KOPIE jsme si vybrali pro jeho aktuálnost a také proto, že nám dovoluje různé úhly pohledu. Budeme se zabývat kopií nejen jako významovým obsahem umění, ale otevřeme také otázku legálnosti sdílení hudby či filmu. V tomto smyslu je dnes kopie jedním z centrálních společenských témat, v nichž se střetává oblast nových médií i oblast umění jako takového,“ uvedla Klára Vyhnánková, ředitelka festivalu.

Novým médiím a fenoménu internetových memů bude zasvěceno tzv. MEME café, speciálně upravený prostor věnovaný internetové popkultuře. V rámci něho proběhnou tematické přednášky a video projekce. Diváci se budou moci zúčastnit také panelové diskuze na téma copyright. V diskuzi, kterou povede František Fuka, se utká zástupce Ochranného svazu autorského s Českou pirátskou stranou.

Filmový víkend zakončí již tradiční a velmi oblíbený komentovaný výlet po okolí Sokolova. Letos návštěvníci navštíví čedičové sopky. Bližší informace včetně kompletního programu jsou k dispozici na www.filmsokolov.cz. Vstup na všechny akce je jako vždy zdarma.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio