Cvičení na Doupově připravilo české vojáky na obranu území v rámci NATO

18. říjen 2013

V Doupovských horách na Karlovarsku bylo v uplynulých dnech rušno. Armádní operace tady nacvičovaly takřka dvě tisícovky vojáků. Jednalo se o jedno z největších letošních cvičení české armády, které souviselo s členstvím naší země v Severoatlantické alianci.

Téměř dva týdny byli do armádního cvičiště Hradiště soustředěni vojáci ze 4. brigády rychlého nasazení a dalších patnácti útvarů a zařízení z celého území republiky. Organizační jádro tvořili příslušníci 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového mechanizovaného praporu z Chrudimi.

Zatímco v minulých letech české jednotky nacvičovaly zejména situace vyplývající z nasazení v mírových misích, tentokrát vojáci procvičovali taktiku aktivní obrany v bojových situacích. Podle náčelníka Generálního štábu české armády Petra Pavla se k podobným nácvikům vrací všichni členové Severoatlantické aliance. „Už nějakou dobu se všechny státy NATO snaží vrátit k tomu, co je základem všech ozbrojených sil. To znamená obrana teritoria v rámci vedení těch vševojskových činností. A celé úkolové uskupení se připravuje právě na ty standardní vojenské činnosti, které jsou základem pro obranu teritoria,“ říká Pavel.

Podzimní cvičení v Doupovských horách se jmenovalo Grim Campaigner 2013 a konalo se s ohledem na závazky naší země vůči Severoatlantické alianci. „Souvisí to s naším závazkem a naší národní ambicí poskytnout do kolektivní obrany brigádní úkolové uskupení k 1. lednu 2015, což samozřejmě představuje veliký úkol, protože se jedná o mnoho jednotek, vojáků a techniky. Ti vojáci musí projít velice náročným výcvikem, aby dosáhli toho hodnocení Combat Ready, tak musí pro to vykonat hodně práce,“ dodává náčelník Generálního štábu české armády Petr Pavel.

Zatímco v minulých letech vojáci v Doupově procvičovali hlavně obranu kolon vozidel, tentokrát se do akce zapojilo veliké množství těžké techniky, včetně letectva. „Byla to samozřejmě kolová bojová vozidla Pandur, Land Rover Kajman u výsadkářů, byli tady dělostřelci se svými houfnicemi. Samozřejmě jsme využívali i letecké podpory vzdušných sil, kde jsme zejména používali vrtulníky Mi-24 a Mi-17,’’ vysvětluje velitel cvičení plukovník Miroslav Hlaváč.

Dva týdny spali vojáci ve stanech a taktické manévry nacvičovali ve větru i dešti. Mnohdy za studené stravy, jako při opravdových bojových operacích. A Doupov jim opravdu nastavil svou drsnou tvář. „Za poslední týden tady vojska opravdu dostala zabrat, za což jim patří moje poděkování. Úkol splnili bezvadně a v podstatě jsou připraveni k nasazení, “ byl s činností vojáků spokojen velitel pozemních sil české armády generálmajor Ján Gurník.

Vojenské cvičení ve výcvikovém prostoru Hradiště

Dokáže armáda nacvičených operací vůbec využít? To byla otázka pro náčelníka Generálního štábu generálporučíka Petra Pavla. „Bude to zcela určitě využitelné, protože všechny ty prvky, které jsou součástí brigádního úkolového uskupení, nejsou samoúčelné. Jde o schopnosti, které jsou využívány prakticky dnes a denně,“ dodává Pavel.

Na cvičení dohlíželi zahraniční pozorovatelé Severoatlantické aliance. Velitelé jednotek získali za splnění úkolů příslušné certifikáty. V příštím roce budou obdobná cvičení pro potřeby NATO pokračovat.


Zvětšit mapu
autor: zdt
Spustit audio