Stavbaři si převzali klíče od Bílé věže v Hradci Králové. Rekonstrukce skončí za rok v prosinci

18. říjen 2013

Bílá věž v Hradci Králové by měla získat svůj původní lesk. Za kompletní rekonstrukci zaplatí město 56 milionů korun, ze kterých 40 procent pokryjí evropské dotace. Klíče od hradecké dominanty vysoké 72 metrů dnes převzali stavbaři.

„Začneme pracovat s montáží zařízení staveniště od pondělí 21. října a práce bychom měli skončit 5. prosince 2014,“ říká za stavbaře Jan Souček.

Nejdříve se začne s demolicí stávající pokladny, kde by měl asi za měsíc začít archeologický průzkum. Poté se zabezpečí zvon Augustin a začnou demoliční práce ve věži.

Po rekonstrukci se změní schodiště a hodinový stroj. „Schodiště bude z ocelových plátů, nahoře bude modernější hodinový stroj. Budou tady různé expozice stávajících strojů a zařízení, které byly v této věži původně nainstalovány,“ popisuje Souček.

V Bílé věži vznikne také nové interaktivní multimediální centrum. „Mezi schodištěm budou nainstalovány panely. V každém patře bude část vizuálního systému,“ prozrazuje Souček.

Bílá věž ale nebude po rekonstrukci bílá, jak všichni očekávají. Vlastně ani v historii bílá nikdy nebyla.

„Veřejnost si myslí, že Bílá věž bude po opravě skutečně bílá, možná bílá jako mléko nebo vápno. Bílá věž v Hradci Králové historicky nikdy nebyla. Kámen, ze kterého je postavena, je sice po vylomení bílý, nicméně velmi rychle mění svoji barvu do šeda až tmava. My samozřejmě chceme, aby patina objektu zůstala tak, jak je pro ni přirozené. V zásadě výsledek našeho zásahu spíš bude barva řekněme šedo-okrová tak, aby skutečně odpovídala svému věku,“ upřesňuje restaurátor Ivan Nosek.

Katedrála a Bílá věž v Hradci Králové
autor: Lucie Valášková
Spustit audio