Jan Bednář: Snowden se pokouší ospravedlnit

18. říjen 2013

Uprchlý bývalý spolupracovník americké zpravodajské služby Edward Snowden má podobný osud jako zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange anebo americký vojín Bradley Manning. Všichni tři prozradili velké množství přísně utajovaných informací a dostali se proto do ohniska zájmu americké justice.

Jinak se zatím jejich životní osudy dost liší. Snowden nyní pobývá v Rusku, kde letos v létě dostal na rok politický azyl, žije tam sice na utajeném místě, ale jinak prý celkem svobodně. Assange se naproti tomu loni uchýlil na ekvadorské velvyslanectví v Londýně, odkud však už nemůže nikdy odejít, nechce-li být zatčen britskou policií. A Bradley Manning, který Assangovi před čtyřmi lety poskytl tajné informace pro WikiLeaks, byl nedávno odsouzen v USA na 35 roků vězení a odpykává si svůj trest.

V každém případě nejsou vyhlídky žádného z nich nijak růžové. Relativně nejsvobodnějšího Snowdena navštívil nedávno v Rusku jeho otec, který ovšem zastává ten menšinový názor, podobně jako nemálo jiných lidí různě ve světě, že jeho syn by neměl být potrestán, ale naopak pochválen a oceněn, neboť, jak se domnívá, posloužil své vlasti a nikoli snad, že by ji zradil. Proto se třeba ocitlo Snowdenovo jméno mezi letošními kandidáty na Nobelovu cenu míru, ale naštěstí si ho Nobelův výbor mezi jinými nevybral.

Edward Snowden nyní poskytl obsáhlý rozhovor reportérům amerického deníku New York Times. Praví v něm, že si je jist, že tajné informace, které předal v Hongkongu jistým novinářům, nedostala do rukou ani ruská, ani čínská zpravodajská služba. Chce se tak před Američany ospravedlnit. Kdyby totiž předal informace vědomě cizím službám, hrozila by mu ve Spojených státech vážná žaloba za špionáž. Ani Manninga v tomto bodě soud vinným neuznal. Ale to může být teprve předmětem šetření. Kdo dokáže, že ruská ani čínská služba Snowdenovy informace nemají, jestliže je dostala k dispozici neznámá, jemu spřátelená skupina novinářů?

Trestního stíhání ve Spojených státech se proto Snowden asi nezbaví. Ale možná jednou soudce přihlédne k tomu, že nechtěl svou zemi poškodit a že snad jednal sice pomýleně, ale s čistým úmyslem. Tak jako mnoho jiných…

autor: Jan Bednář
Spustit audio