Pavel Maurer o tuňáku: Před 100 lety ho nežrala ani kočka, dnes je nejžádanější rybou světa

19. říjen 2013
Glosa Pavla Maurera

Koupili jste si někdy tuňáka v konzervě? A ochutnali jste jeho maso čerstvé, nakrájené na tenké plátky? Tuňák dnes patří mezi nejvyhledávanější ryby, přitom dřív se přidával jen do konzerv pro zvířata, jak připomíná Pavel Maurer.

Tuňáka jsou schopni pozřít i ti z vás, kteří nemají rádi ryby. Ne náhodou se tuňákovi přezdívá „mořská kráva“. Jeho tmavé maso nikdy nepáchne rybinou, dá se upravit za několik málo minut a navíc vydrží poměrně dlouho v poživatelném stavu. V mnoha obchodech si dnes můžete koupit tuňáky, co byli vyloveni v Indickém oceánu a rychle dopraveni na evropský trh. Musíte se však připravit na to, že nejsou vůbec laciní. Je to drahá ryba.

Čtěte také

Tuňáci nebyli vždy tak oblíbení. Ještě před několika lety se jejich maso používalo v nejlepším případě do konzerv pro psy a kočky. Byli sice oblíbeným lovným artiklem, ale každý se s nimi hlavně fotil a nikdo je příliš nejedl.

Připomeňme si, že základní rozlišení této ryby je na tuňáka žlutoploutvého a modroploutvého. Maso, které můžete ochutnat u nás, je z toho prvního. Za obřího, někdy až půltunového, modroploutváka bychom se nedoplatili. Ve slavné tokijské tržnici Tsukidži byl v roce 2005 vydražen tuňák o 285 kilogramech za 95 tisíc dolarů, tedy za dva milióny korun.

Dnes tuňák patří mezi nejdražší a nejžádanější ryby světa. Jeho maso nakrájené na tenké plátky a konzumované za syrova, které se používá hlavně do sushi nebo sashimi, ovládlo svět. Nejdražší restaurace na celé planetě nakupují především na japonském trhu modroploutvé tuňáky a porcují jejich maso na různé kategorie. Pokud vám někdo nabídne otoro, chutoro nebo setoro, klekněte na kolena a ochutnejte nejvyhledávanější část ryby, kterou před 100 lety nežrala ani kočka.

Čtěte také

Obrovský dravec se vyznačuje tím, že celý život jenom plave. Kdyby zastavil, udusí se. Je tím pádem schopen překonávat obrovské vzdálenosti v oceánech a jeho maso je nesmírně kvalitní. Proto jej rybáři z celé planety loví jako zběsilí a už dnes se nacházejí mořské části, kde tahle vynikající ryba téměř přestala existovat.

Ať už chutnáte tuňáka žlutoploutvého nebo modroploutvého, vězte, že je vynikající. Je totiž možné, že jej okusíte poprvé a naposled. Těchto vynikajících ryb je kvůli naší civilizační hamižnosti bohužel čím dál méně.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio