Jablonec nad Nisou přivítal špičkové evropské trampolínisty

21. říjen 2013

41. ročník Mezinárodního závodu přátelství ve skocích na trampolíně hostil v sobotu Jablonec nad Nisou. Na sever Čech přijela stovka špičkových trampolínistů z deseti evropských zemí. Nechyběl ani český výběr. Mezi muži dominoval Ital Lamboley. Ženskou kategorii ovládla liberecká olympionička Zita Frydrychová.

Jablonecká městská hala hostila mezinárodní závod přátelství už podruhé. Přesto zůstává sever Čech pořadatelským nováčkem.

„Ten závod se historicky konal v různých městech, pak jsme našli útočiště v Kladně. To byla výhodná pozice, protože to bylo blízko k letišti. Před třemi lety jsme ale tady v Jablonci udělali světový pohár a ten měl takový ohlas, že jsme loni udělali i tenhle mezinárodní závod a myslím, že jsme tím založili novou tradici,“ věří ředitel závodu Miroslav Patrman.

Na jabloneckých trampolínách samozřejmě nechyběla domácí špička v čele s olympioničkou Zitou Frydrychovou. Pro současnou českou jedničku bylo ale sobotní klání spíš tréninkem.

„Tenhle podnik má určitě váhu mezinárodního závodu, ale nejsou tu skokanky, které jezdí na světové poháry a mistrovství světa. Tím pádem tady nemám úplně porovnání, jak si momentálně v tom světě stojím,“ vysvětluje Frydrychová a přibližuje svůj další program. „Za čtrnáct dnů nás čeká mistrovství světa a to bude vrchol toho letošního roku. Ještě tedy ladíme formu a snažíme se vylepšit drobnosti tak, aby to za těch čtrnáct dnů bylo na té nejlepší úrovni.“

Jeden vrchol už má liberecká trampolínistka za sebou. Na letních světových hrách v kolumbijském Cali, kde závodila v synchronních dvojicích, vybojovala společně se Sandrou Opaleckou páté místo. V Kolumbii se dařilo i českým mužům. Šestou příčku si vyskákali Adam Sült s Martinem Pelcem.

„Byla to super zkušenost. Nejen, že jsme viděli i ty statní sporty, ale ta atmosféra se nedá s českými závody srovnávat. Vlastně i ty mezinárodní závody jsou jiné. Ta Kolumbie tím opravdu žila. Lidi přišli a fandili a to třeba ani trampolíny neznali. Ale oni tam byli a líbilo se jim to. A to bylo podle mě super,“ zavzpomínal na letošním Mezinárodním závodu přátelství Martin Pelc.

I příští ročník Mezinárodního závodu přátelství by pořadatelé chtěli přilákat do Jablonce.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio