Natálie Gorbaněvská, ruská básnířka, novinářka a disidentka, na návštěvě v Praze

21. říjen 2013

Včera v podvečer do Prahy přijela na deset dní ruská básnířka, novinářka a disidentka Natálie Gorbaněvská, ročník 1936; 25. srpna 1968 v poledne vyšla spolu se sedmi přáteli na moskevské Rudé náměstí (s nápisem Za naši a vaši svobodu) protestovat proti sovětské okupaci Československa.

Včera v podvečer do Prahy přijela na deset dní ruská básnířka, novinářka a disidentka Natálie Gorbaněvská, ročník 1936; 25. srpna 1968 v poledne vyšla spolu se sedmi přáteli na moskevské Rudé náměstí (s nápisem Za naši a vaši svobodu) protestovat proti sovětské okupaci Československa. Během pětiminutové demonstrace byla zatčena, ale protože mladšímu synovi byly tři měsíce, jako jedinou ji propustili. Ihned začala pracovat na zprávě o protestu a následném soudním procesu s demonstranty - senzační dokument vyšel knižně pod názvem Poledne nejprve v ruském samizdatu, krátce na to v překladu do několika jazyků na Západě.

V prosinci 1969 byla Natálie Gorbaněvská znovu zatčena; po roce ji prohlásili za duševně chorou a poslali do tzv. vězeňské psychiatrické léčebny - nejdříve v Moskvě, potom v Kazani. O oba malé syny se zatím starala její matka. Po návratu v roce 1972 se Natálie Gorbaněvská znovu zapojila do disidentského hnutí, ale hrozba dalšího uvěznění ji zahnala do exilu. Od roku 1975 žije a pracuje v Paříži. A jaký byl osud její draze vykoupené knihy Poledne? Do roku 1983 vyšla ve Francii, v Anglii, ve Spojených státech a v Mexiku. Později v několika dalších zemích včetně Maďarska a v Polska. V létě 2007 vyšlo Poledne oficiálně (žádný samizdat!) v Rusku.

A teprve loni, v roce 2012, vyšla tahle kniha v překladu Milana Dvořáka, zásluhou Ústavu pro studium totalitních režimů a nakladatelství Torst v Praze. Pokud lze mluvit o výhodě tohoto těžce vysvětlitelného pozdního vydání, jsou jí dodatky - kapitoly Sovětský tisk o procesu, Grigorenkova stať O speciálních psychiatrických nemocnicích neboli vězeňských blázincích, seznam dalších protestantů proti srpnové okupaci a především ukázka jedinečné básnické tvorby Natálie Gorbaněvské (v překladu Milana Dvořáka). Teď tedy, v roce 45. výročí "pražského jara" a srpnové okupace a moskevské demonstrace proti ní, Natálie Gorbaněvská přijíždí do České republiky.

Její příjezd byl naplánovaný na konec října, kdyby náhodou... ale Kancelář prezidenta republiky žádost o udělení Řádu Bílého lva ignorovala. Paní Gorbaněvská přijela na pozvání ředitele jazykové školy Czech Prestige. Dnes z iniciativy Jaromíra Štětiny poobědvá v Senátu. Zítra odpoledne jí rektor Karlovy univerzity v Karolínu předá zlatou pamětní medaili "za celoživotní prosazování principů svobody a demokracie", ve čtvrtek pobeseduje se studenty zmíněné jazykové školy; dále by měla navštívit Kamenický Šenov, večer iniciativy Strategie 31, představení Bratrů Karamazových v Dejvickém divadle; v neděli 27. října má jet na výlet po jižních Čechách a den před odletem do Paříže, v pondělí osmadvacátého, dvacet let po setkání s Václavem Havlem, položit květiny k jeho hrobu na Vinohradských hřbitovech.

Na závěr osm veršů Natálie Gorbaněvské ze sborníku Ploščaď něsoglasija (Náměstí nesouhlasu):

Když na náměstí nutí jítstud, ne lov plané slávy,péče o státní monolitčlověka nezastaví.Pak nedrtí jak stalaktitv moskevském provedeníten rodný kolektiv a lidzběsile pobouřený.

autor: jak
Spustit audio