V Liberci začal soud s bývalým policistou, obžalovaným z neoprávněného předávání informací médiím

21. říjen 2013
Krimi příběhy

U Okresního soudu v Liberci dnes /21.10./ začal soud s bývalým vedoucím obvodního oddělení liberecké policie. Obžalovaný je ze zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Za to může jít do vězení až na 5 let.

Všechny body obžaloby se týkají informací. Hlavními body obžaloby je poskytování informací bývalému policistovi z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, detektivovi a informátorovi v jedné osobě, se kterým se obžalovaný zná už více než 10 let.

Obžalovaný před soudem vypovídal, nicméně vinu popírá. Státní žalobce ho například viní z údajného lustrování a poskytování informací o muži z Českodubska, který měl podle informátora napadnout svojí manželku a jezdit pod vlivem alkoholu. Předat mu měl i informace o majiteli odcizeného vozu. Nicméně bývalý policista vše popírá s tím, že pouze vykonával své zaměstnání.

Bývalý policista je obviněný i z toho, že podával elitní informace jednomu z novinářů. V jednom případě šlo o vymyšlené napadení dívky ze strany Romů a v dalším o zadržení pachatele 11 ozbrojených loupežných přepadení.

Podle bývalého policisty ale bylo v zájmu policie o těchto případech informovat. Navíc k tomu měl povolení od svého nadřízeného a novinář prý využil i informací od policejní tiskové mluvčí.

V posledním případě prozradil reportérovi, kterým vchodem povezou muže obžalované z vraždy taxikáře do vazební věznice. Podle policisty prý reportéra mystifikoval. Údajně mu řekl jiný vchod, než kterým eskorta do věznice vezla. Prý netušil, že pojede tím vchodem, který prý obvykle nevyužívala a novinářský štáb před ním stál.

Soud by měl ještě dnes odpoledne vyslechnout svědky, mezi nimi i zmíněného novináře. Pokračovat by měl i zítra, kdy by se před soud měl dostavit informátor.

autor: Eva Malá
Spustit audio