Věděli jste, že filmy o Vinnetouovi se natáčely v Chorvatsku?

21. říjen 2013

V pondělním Klubu Rádia Junior jsme si představili jihoevropskou zemi Chorvatsko. Spousta z vás ji určitě zná, protože do Chorvatska jezdí každoročně nejvíc Čechů na dovolenou.

O Chorvatsku nám přišel vyprávět Martin Ježek, redaktor zahraničního zpravodajství Českého rozhlasu, který na Balkáně několik let žil a letos byl právě v Chorvatsku jako zvláštní zpravodaj. Při té příležitosti se účastnil třeba počítání delfínů, kteří žijí v Jaderském moři divoce. Nemůžete si je tedy prohlédnout v delfináriu, ale vyjet za nimi na volné moře třeba na lodi. Martin byl také svědkem toho, když policie spolu s jachtaři pátrali po neznámém hříšníkovi, který postřelil jednoho delfína harpunou. Tehdy se do pátrání zapojili i čeští jachtaři.

Běžný život v Chorvatsku se od toho v Čechách moc neliší. Ale rozdíl je třeba v tom, že holky a kluci jsou v Chorvatsku déle vzhůru, v ulicích je rušno i pozdě v noci a když po setmění klesne hladina moře, jdou si malí Chorvati hrát na uhlazené písečné pláže.

Detail zraněného delfína

Chorvatsko bylo v minulých desetiletích součástí balkánského státu Jugoslávie, ten se ale před 20 lety rozpadl a postupně vzniklo celkem sedm nástupnických států. Rozdělení Jugoslávie bohužel neproběhlo tak hladce jako rozdělení Československa a v 90. letech zuřila na Balkáně občanská válka. Jednotlivé země rozdělovalo především náboženství, naproti tomu je spojoval téměř stejný jazyk. Chorvatština od srbštiny se liší ještě méně než čeština od slovenštiny, a když pojedete po celém jaderském pobřeží, uslyšíte na různých místech zajímavé odlišnosti v místních nářečích.

Málokdo z vás možná tuší, že Chorvatsko má hodně společného se slavnými filmy o indiánském náčelníkovi Vinnetouovi. Natáčely se totiž u Plitvických jezer a dodnes tam najdete na toto filmování památky. Filmaři si Chorvatsko vybrali proto, že je tam nádherná divoká příroda a romantické hory.

Národní park Plitvická jezera
autor: jht
Spustit audio