AIR House jsme smontovali za 140 hodin, říkají Pavel Nechanický a Lucie Kirovová

25. říjen 2013

Tým studentů ČVUT slavil před pár dny v Kalifornii velký úspěch se svým projektem AIR House, který skončil na třetím místě v soutěži Solar Decathlon. Univerzitní týmy měly za úkol postavit dům, jehož jediným zdrojem energie je Slunce. O celém projektu mluvili ve vysílání Radiožurnálu hlavní inženýr Pavel Nechanický a členka týmu Lucie Kirovová.

„Přihlášku jsme podávali už před dvěma lety,“ vzpomíná Lucie Kirovová s tím, že obsahovala skicu a žádost o grant.

Od konceptu k reálné stavbě je však poměrně dlouhá cesta. Jen samotné smontování domku trvá 140 hodin.

Co jejich energeticky soběstačný domek zvládne? „Na střeše je fotovoltaická elektrárna a solární panely, které napájejí elektrické spotřebiče a tepelné čerpadlo poskytující teplo, případně chlad,“ popisuje Pavel Nechanický. Klasické energie dům nepotřebuje, jen zdroj vody.

Čtěte také

„Cílili jsme na generaci starší 50 let,“ popisuje Lucie Kirovová. A protože je v Česku poměrně silná tradice chataření, navrhli domek jako chatu. Ve Spojených státech se pak divili, jak si dřevěný dům poradí s termity.

Pavel Nechanický a Lucie Kirovová odpovídali na otázky Lucie Výborné

Jak funguje kořenová čistička, tedy jakýsi umělý mokřad, který umožňuje recyklovat vodu? Kde je AIR House teď a bude přístupný veřejnosti? Také to se dozvíte z audio záznamu rozhovoru.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio