Zajímají mě okamžiky, kdy se dělí moc a lámou charaktery, říká režisér Českého století

28. říjen 2013

Pokud jste včera zapnuli televizi, možná jste už viděli první díl nového seriálu České televize s názvem České století, který přibližuje zásadní okamžiky českých dějin od roku 1918. „Dnes se řeší stejné problémy jako tehdy, mají však jinou naléhavost,“ porovnává režisér Robert Sedláček v rozhovoru Lucií Výbornou.

Devítidílní seriál České století se ohlíží za událostmi roku 1918, ale třeba i 1938, 1948, 1968 nebo 1989. Pokud byste však čekali pouze suchý výlet do světa historických faktů, zřejmě byste byli překvapeni.

V každém z devíti dílů se seriál zaměřuje na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ i pro ně samotné. Autory Českého století tak zajímá především osobní příběh „národního“ aktéra své doby.

„Nejvíc mě vždy zajímaly dramatické situace. Nejvyšší politika a její zlomové okamžiky, kdy se dělí moc a lámou charaktery, to jsou dramata, jimiž se zabývají už antičtí autoři a později třeba Shakespeare. Na tuto úroveň jsem se snažil dostat,“ popisuje režisér Českého století, s jakými ambicemi seriál natáčel.

„Snažil jsem se vykreslit charaktery, které se snaží získat moc – co je to za typy lidí? Každý parlament, každý královský dvůr, každá politická strana je partou spiklenců, to platí už od antického dramatu. Soudobou i minulou politiku jsem se proto snažil zkoumat optikou divadelní dramatiky. A snad se mi to povedlo,“ dodává Robert Sedláček.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio