Policejní zásah ukončil technoparty na Tachovsku

Policie kolem poledne ukončila nepovolenou technoparty CzechTek u Boněnova na Tachovsku. Po vypršení ultimata k ukončení hudební produkce a opuštění soukromého pozemku rozehnaly fanoušky techna speciální pořádkové jednotky. Na místě z původních 15 tisíc zůstávalo večer jen pár posledních několik desítek lidí, kteří se také připravovali k odjezdu. Násilně ukončit akci nařídil současný premiér Stanislav Gross.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policejní zákrok

policejní zákrok | Foto: Petr Eret

Kromě lidí, kteří čekají na odvoz svých osobních věcí, zůstávají na sešlapané louce pouze opuštěné automobily, nařezané dřevo a hromady odpadků. Neoficiální mluvčí účastníků tvrdí, že je kvůli policejnímu zásahu nestačili uklidit. Lidé opouštěli technoparty narychlo, jakmile se na cestě objevili policisté.

Policie stanovila účastníkům dnešní poledne jako termín, do kdy měli ukončit hudební produkci a opustit soukromý pozemek. Poté na louku najela policejní technika a stovky těžkooděnců začaly zbylé fanoušky techna vytlačovat.

Na louce za Boněnovem zůstávalo dopoledne asi 3000 lidí a necelá tisícovka vozidel. Úderem poledne přestala hudba hrát a nastalo tíživé ticho. Přestože účastníci technoparty splnili jednu z podmínek policie, asi tisícovka mužů v černých přilbách za hlasitého pokřiku obsadila celou louku.

Jednotlivé kordony obklíčily velké stany s hudební aparaturou. Jejich majitelé začali urychleně balit. Zbylí účastníci technoparty byli na odjezd připraveni a vyrazili na hromadný útěk. Policisté zabavili šest dalších zvukových systémů.

Situaci mapoval ze vzduchu policejní vrtulník. Jednotky měly k dispozici tři vodní děla, ty ale nemusely použít. Policisté většinou jen demonstrovali sílu a do osobních prohlídek se pouštěli sporadicky. Zásah proběhl překvapivě hladce.

V akci byli i záchranáři. Na louce ošetřovali dva mladíky v bezvědomí. Oba byli silně intoxikováni alkoholem nebo drogami, jeden z nich měl v krvi 4,4 promile alkoholu. Zdravotníci je převezli do nemocnic.

Policie před zásahem prodloužila ultimátum

Podle nařízení policie měl být pozemek vyklizen do osmi hodin ráno. Po dopoledním vyjednávání prodloužila policie ultimátum do dnešního poledne, účastníci akce ale požadovali čas do konce týdne. S tím ale policisté v žádném případě nesouhlasili a argumentovali tím, že měli čas na přípravu k odchodu celou noc.

Celá 36 hektarová louka je zcela zničená, posetá vrstvou odpadků, které nikdo neuklízí. Zbylí účastníci tvrdili, že chtějí po technoparty uklidit, nájemce pozemků, soukromý zemědělec Libor Lúdik tomu ale nevěří a chce hlavně, aby okamžitě odešli. Škody odhaduje na milióny.

Noční akce skončila ústupem policie

Pořádkové policejní jednotky se pokoušely zakročit už večer, měly za úkol vypínat hudební aparatury a tím akci ukončit. Při zásahu policisté stačili zabavit šest zesilovačů, poté se ale museli stáhnout nad údolí.

Bez plastikových štítů a přileb nemělo 150 policistů šanci. To si uvědomilo i tvrdé jádro mezi technomaniaky a přešlo láhvemi a kamením do protiútoku. "Utekli jsme jako kluci," okomentoval jeden z policistů večerní zásah proti mnohonásobné přesile. Policisté museli použít i slzný plyn.

Policejní prezident: Zásah nemohl přijít dřív

CzechTek je nekomerční akce a v uplynulých letech se uskutečnila za velkého zájmu již desetkrát. Místo konání ilegální technoparty pořadatelé do poslední chvíle tají. Minulý pátek se příznivci techna začali sjíždět na louku u Boněnova. O víkendu dorazilo přes 15.000 lidí.

Policejní akce přišla poté, co nájemce pozemků Libor Lúdik podal trestní oznámení na neznámou osobu z řad policie. Vadí mu, že policie v pátek nezabránila konání akce.

"Nemohu nic vytknout práci policistů, s kterými jsem se od pátku setkával, chovali se všichni profesionálně, ale ten zásah měl přijít o hodně dřív," řekl Lúdik. Trestní oznámení podal i na organizátory a účastníky technoparty.

Policejní prezident Jiří Kolář ale tvrdí, že policisté nemohli postupovat jinak. Až den po zahájení akce zjistili, komu pozemek patří.

"Od prvního dne jsme konzultovali veškeré věci se stáním zástupcem a ten neshledal podezření z trestného činu, vnímal to pouze jako přestupek i když už jsme znali vlastníka, a právní kvalifikace se změnila včera v sedmnáct hodin," hájí práci policie její prezident.

Okresní státní zástupce dnes ráno uvedl, že účastníci technoparty se dopustili trestných činů poškozování životního prostředí a poškozování cizí věci.

Pavla Dluhoschová, Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme