Na Teplicku se množí případy poškozených plynoměrů, RWE žádá od zákazníků desetitisíce

24. říjen 2013
Zprávy

Plynárenská společnost RWE chce po třech zákaznících z Teplic až desetitisícové částky navíc. Pracovníci najaté firmy totiž při kontrole zjistili, že měli totiž přetočené číselníky na plynoměrech. Muži ale nařčení z neoprávněných manipulací odmítají, zaplatit nechtějí a zpochybňují osud poškozeného plynoměru. Případy možná skončí až u soudu.

„Nebyl jsem doma. Přišli, zazvonili, řekli, že byla poškozená plomba. Plynoměr si odnesli, nikdo u demontáže nebyl, protože manželka byla doma u dítěte,“ popisuje svůj příběh Jiří Vlček z Teplic.

Podobnou zkušenost má i majitel teplického obchodu Jindřich Frankenfeld. Také on má zaplatit peníze navíc.

„Přišlo mi na jaře vyúčtování, vrátili mi přes devět tisíc přeplatek, tak jsem to považoval za vyřízenou věc. Teď po půl roce mi přišel doporučený dopis, že po mě chtějí 297 tisíc s tím, že jsem jim neumožnil přístup ke spotřebiči, tudíž vypočítali spotřebu z odcházejících trubek a určili mi termín 16. 10., že by se přišli podívat na spotřebič,“ vypráví pan Jindřich.

Ve stanovený den přišel technik RWE, který měl za úkol spotřebiče nafotit a zjistit jejich jmenovitý výkon a příkon. Zkontroloval také nové plynoměry jak Jindřicha Frankenfelda, tak majitele domu Milana Sluky, který měl rovněž poškozenou plombu.

Plynárenská firma na základě tohoto šetření zpřesní odběr plynu, a požadovaná částka se tak sníží. V případě Jiřího Vlčka to je kolem 70 tisíc korun.

Technik RWE dokumentuje v provozovně Jindřicha Frankenfelda plynové spotřebiče

Všichni nařčení zákazníci ale odmítají, že by plynoměr upravovali nebo to pro ně někdo udělal. A nelíbí se jim ani postup pracovníků firmy NTL Forensics, která pro RWE plomby kontroluje a případně plynoměry i vyměňuje. Přidal se k nim právník Alois Dvořák.

„Legální postup to může být, ale pokud jde o důkazní prostředky a jejich věrohodnost, tak je určitě můžeme zpochybnit ve všech třech případech, jak jsem je vyslechl. Protože kdo nám dokáže, že s tím nemanipulovala ta firma? Když jsem položil dotaz RWE, jak je závislá na odměně, tak mi odpověděli, že mi do toho nic není. Mám důvodné podezření, že je závislá v podstatě na tom, kolik vyúčtuje a dostane zaplaceno RWE,“ upozorňuje advokát.

To popírají Lukáš Bastl z kontrolorské firmy NTL Forensics i mluvčí RWE Pavel Zajíc.

„Firma je zainteresovaná pouze na tom, kolik kontrol provede na naše požadavky. Plynoměr se zapečetí, je to všechno na videu, a my jsme tak u soudu schopní prokázat, že k žádné neoprávněné manipulaci plynoměrem po výměně nedošlo. Musím říct, že jsme se ještě nikdy v praxi nesetkali s tím, že by někdo odborně zasáhl do plynoměru, do číselníku, a člověk, který tak ušetřil na plynu, by o tom nevěděl,“ tvrdí Zajíc.

Plomby kontrolujte a návštěvy techniků si natočte

NTL Forensics dělá kontroly pro RWE už dva roky. Nejvíc případů její pracovníci odhalili v severních Čechách a netýkají se jen soukromých osob. Poškozenou plombu měla i duchcovská knihovna a radnice teď vše řeší podobně jako pánové z Teplic.

„Na první dojem to vypadá jako dobrý vtip, že vám někdo poškodí plynoměr, který máte někde na chodbě a nejste schopná si ho hlídat. Ale těchto případů je za poslední dva roky v Duchcově hodně a už to začíná působit dojmem nějakého organizovaného komplotu,“ okomentovala případy poškozených plynoměrů nezávislá starostka Duchcova Jitka Bártová.

Proto není od věci občas zkontrolovat plombu, a když se vám něco nezdá, hned to oznámit RWE. Právník Alois Dvořák pak doporučuje, aby si lidé všechny návštěvy techniků i případnou výměnu sami nafotili nebo natočili.

autor: hau
Spustit audio